Hlavní obsah

Zavražděný pár skončil v přehradě. Já zabil jen jeho a v sebeobraně, tvrdil u soudu mladík

– Praha
Novinky, bad

Tomáš Fiala (24), který je obžalovaný z vraždy partnerského páru, odmítl ve středu u Městského soudu v Praze obžalobu. Ženu prý zabil její partner, který Fialu údajně posléze napadl a mladík ho usmrtil v sebeobraně. Podle obžaloby Fiala dvojici zavraždil, aby zakryl podvod s prodejem vily zavražděné.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní Fiala a Nehyba u souduVideo: Novinky

 
Článek

Fialovi hrozí za vraždy až dvacet let vězení nebo výjimečný trest, jeho údajnému komplicovi Jiřímu Nehybovi (25) za pokus o podvod desetileté vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Nehyba u soudu

Mladíci dostali podle obžaloby v roce 2019 zálusk na vilu v pražské Bubenči v hodnotě 22 milionů korun, která patřila později zavražděné ženě.

Údajně se proto dohodli s partnerem této ženy, že od něj za 200 tisíc odkoupí firmu, s níž měla majitelka vily uzavřenou smlouvu o užívání nemovitosti. Ze smlouvy pak Fiala s Nehybou podle spisu vyňali poslední stránku mj. s podpisy a ověřovacími doložkami a tu vložili do kupní smlouvy, podle které žena vilu prodala Fialou odkoupené společnosti za 2,5 milionu.

Vražda českého páru v Maďarsku: Policie obvinila dva muže zadržené v Butovicích

Krimi

Aby zabránil prozrazení podvodu, vylákal podle státní zástupkyně Fiala počátkem loňského června pár ke schůzce poblíž Lokte u Benešova, odkud s nimi odjel k nedaleké chatě, kterou si den předtím pronajal. Tam postarší pár podle spisu zavraždil a následně obě těla hodil z mostu do vodní nádrže Švihov na řece Želivce.

Těla byla připoutána lanem a řetězem k žulovému a betonovému bloku, aby se držela u dna. Po rozsáhlém pátrání byla obě těla objevena až po více než čtyřech měsících, i proto nelze s jistotou určit způsob vražd. Vyšetřovatelé zjistili, že muž měl rozmlácenou hlavu a žena se patrně utopila.

Hádka a sebeobrana

Fiala se před soudem částečně přiznal. Připustil, že se s partnerským párem setkal poblíž nádrže, kde chtěl dotáhnout obchod do konce. Během schůzky se ale podle jeho slov pár dostal do hádky. „Začali se spolu hádat, vyčítali si věci ze života a minulosti,“ uvedl Fiala. Šel prý proto raději ven.

„Ozvaly se zvuky napadení,“ dodal. Když se vrátil do chaty ležela prý žena na podlaze bez známek života. „Poškozený blábolil něco, že spadla. Situace byla taková, že byla na místě mrtvá,“ shrnul Fiala. S mužem se pak údajně začali dohadovat, co dál. Nakonec se dohodli, že ženu hodí do přehrady s tím, že tím získají čas vymyslet další postup, a následně tak i učinili.

Když se vrátili zpátky do chaty, začali se spolu hádat. „Hádka přerostla ve fyzické napadení, postrkovali jsme se,“ popisoval mladík. Během konfliktu prý muž na něj vytáhl nůž, Fiala se mu snažil bránit se židlí. Pak podle svých slov zakopl o koberec a viděl, jak se na něj muž chystá znovu útočit.

„Neměl jsem jinou možnost než se bránit. Jediné, co jsem našel, byl nějaký pohrabáč. (...) Dvakrát jsem ho praštil. Bohužel mu to šlo přímo na hlavu,“ řekl Fiala. Muž prý potom zeslábl a „po pár vteřinách šel k zemi“.

S tělem pak naložil obdobně jako s tělem zavražděné ženy.

Zhruba o týden později podle spisu vzal komplice Nehybu a auto zavražděných odvezli do Maďarska, kde ho nechali v průmyslovém areálu ve městě Ostřihom a polili ho benzínem, aby zakryli stopy. „Myslím, že jsem asi chtěl, aby se našlo. Nijak jsem ho nezakrýval,“ komentoval to Fiala.

Po návratu do České republiky se Fiala pokusil dotáhnout podvod do zdárného konce, když poslal zfalšovanou smlouvu na katastrální úřad. Tam už ale zasáhla policie, které se v létě ozvali příbuzní páru s tím, že se jim už dlouho neozvali. Vila pak byla loni v srpnu zajištěna v souvislostí s trestnou činností.

Reklama

Výběr článků

Načítám