Hlavní obsah

Zastavení stíhání Krause neovlivní zbytek kauzy MUS

Právo, Matěj Říha

Stíhání obžalovaného Petra Krause v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) bylo v září před českými soudy zastaveno, jelikož byl za stejné skutky odsouzen ve Švýcarsku. Rozhodnutí by ale podle právníků nemělo mít vliv na obvinění zbývajících manažerů v ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manažer odsouzený v kauze Mostecké uhelné Petr Kraus

Článek

Před pražským soudem se nadále hájí Antonio Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký. Ti stejně jako Kraus už na začátku soudního procesu upozorňovali na to, že česká obžaloba je v podstatě kopií té švýcarské, a vedení procesu považovali za plýtvání veřejnými prostředky. Zároveň zmiňovali, že případný nástup do vězení v zemi pod Alpami bude mít za následek zastavení trestního stíhání v Česku.

A to se stalo v případě Krause, který byl zatčen v květnu na ženevském letišti, když cestoval za svým advokátem. Ve vězení si zatím odpykal šest měsíců ze šestnáctiměsíčního trestu.

Soud zastavil stíhání Krause v kauze Mostecké uhelné

Krimi

„Pro nás to neznamená nic. Stíhání pana Krause bylo zastaveno, protože nastoupil trest. Kdyby to soud chtěl zastavit z důvodu, že jde o stejnou věc, tak je zastavené stíhání všech. Namítali jsme to na začátku, ale soud to neuznal,“ řekl Právu Koláčkův advokát Martin Korbař.

Podobně vidí situaci také advokátka Katarína Kožiak Oboňová, která hájí Čmejlu. Důvody zastavení stíhání Krause prý nemají reálný dopad na pokračování kauzy.

Český soud je nestranný

„Klient věří, že by český soud mohl celý případ projednat daleko nestranněji a dospět k jiným závěrům než soud švýcarský. Jak se totiž ukazuje v českém procesu, odsouzení ve Švýcarsku stojí na nedostatečných důkazech,“ sdělila Právu Oboňová.

Pražský městský soud nechtěl další vývoj v kauze předvídat. V Česku ale může podle právníků nadále případ skončit odsouzením i zproštěním obžaloby zbývajících manažerů. Stane se to ale pouze tehdy, pokud ve Švýcarsku do vynesení rozsudku nenastoupí do vězení.

K tomu byl vyzván zatím pouze Koláček, který měl nastoupit 19. srpna k odpykání trestu v délce 52 měsíců. Výzvu švýcarských soudů ale neuposlechl, je na svobodě a chodí k soudnímu procesu v ČR. „Kdyby pan Koláček nastoupil, tak je jeho stíhání také zastaveno,“ upozornil Korbař.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Antonín Koláček, Jiří Diviš, Petr Kraus, Oldřich Klimecký, Marek Čmejla, Robert Sýkora

V případě Čmejly, Diviše a Klimeckého je situace jiná. Ve Švýcarsku se domohli snížení trestů. V případě Čmejly šlo ze 48 na 46 měsíců a Diviše ze 46 na 42 měsíců. Klimecký dostal 36 měsíců a možnost řešit polovinu trestu formou probace s odkladem na dva roky.

Jenže všichni tři se proti verdiktu odvolali. Jedním z argumentů bylo to, že snížení trestů nebylo dostatečné s ohledem na polehčující okolnost, že od trestného činu již uplynula dlouhá doba. Justice tak jejich případ řeší i nadále.

Proces pokračuje

Soudní proces v Česku bude pokračovat v týdnu od 9. prosince. Na programu bude třeba výslech podnikatelů Petra Pudila a Vasila Bobely, kteří se podíleli na privatizaci MUS, pracovali ve vrcholném managementu těžařské firmy, později ji spoluvlastnili a na následném prodeji vydělali miliardy. Trestní stíhání v kauze MUS se jich ale netýká.

Koláček, Čmejla, Diviš a Klimecký stojí před soudem kvůli nákupu 46 procent akcií MUS firmě Investenergy, který schválila v roce 1999 vláda současného prezidenta Miloše Zemana. Podle obžaloby zaplatila Investenergy za podíl penězi, které pocházely přímo z těžařské firmy, odkud je předtím vyvedli obžalovaní.

Státní zastupitelství je přesvědčeno, že tím způsobili státu škodu nejméně 3,2 miliardy korun, což obžalovaní popírají. V Česku jim hrozí až deset let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám