Hlavní obsah

Zanedbaný strom spadl a zabil řidiče. ŘSD o něm vědělo čtyři roky, teď je u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Kvůli usmrcení 53letého řidiče fekálního vozu stanulo před soudem v České Lípě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na řidiče spadl v roce 2017 topol, který byl podle obžaloby ve špatném stavu a měl být dávno pokácen. ŘSD to údajně vědělo čtyři roky, ale neřešilo to.

Foto: HZS Libereckého kraje

Nákladní auto, na které strom spadl.

Článek

Nikdo konkrétní z příspěvkové organizace státu obžalován nebyl. ŘSD vinu odmítá. Podniku hrozí pokuta. Žalobkyně zatím neuvedla, v jaké výši ji navrhne. Kromě toho firmě může soud uložit povinnost, aby aktivně zveřejnila vybrané části rozsudku. Soud bude pokračovat nejspíš v prosinci.

Tragická nehoda se stala v březnu 2017 na silnici první třídy 9 nedaleko Jestřebí. Řidič cisterny Tatra jel ve směru od Dubé a utrpěl mnohočetná a devastující poranění poté, co topol spadl a zcela zdemoloval kabinu vozu. Muž zemřel na místě nehody.

V ten den byl silný vítr a hasiči v kraji měli ke spadlým stromům několik desítek výjezdů. Státní zástupkyně Barbora Bukvová Mildeová je ale přesvědčená o tom, že příspěvková organizace státu zanedbala povinnosti, které po ní lze požadovat.

Kabinu fekálního vozu na Českolipsku rozdrtil strom, řidič zemřel

Krimi

„Zanedbali náležitou péči o tu zeleň, protože i to je jejich povinností podle zákona o pozemních komunikacích. A v důsledku toho, že přestože to věděli, že ten konkrétní strom je ve špatném zdravotním stavu, tak došlo k té nehodě, pro kterou jsou v podstatě postaveni před soud,“ řekla.

Podle ní první posudek, který doporučoval pokácení tohoto stromu, mělo ŘSD k dispozici od léta 2013. „A k té nehodě došlo na jaře 2017, takže to máte v podstatě téměř čtyři roky, kdy ŘSD zůstalo nečinné,“ řekla. Další takový posudek mělo podle ní ŘSD z léta 2015. „Informoval o tomtéž, že je potřeba i tento konkrétní strom pokácet, a k ničemu opět nedošlo,“ dodala.

Strom byl odumřelý, potvrdil znalec

Tomáš Socha, který posudek v roce 2013 vytvořil, v pondělí novinářům řekl, že stav stromu vyhodnotil jako havarijní. „Jako suchý, u kterého bezprostředně hrozí selhání a jeho pád do komunikace,“ řekl. Podle něj byl strom odumřelý. „Ty znaky byly jasné, byl suchý už delší dobu, a mohly vést k selhání i bez nějaké spolupříčiny klimatických extrémů, jevů, bouřek, větru, těžkého sněhu,“ uvedl.

Na cyklistu na Bruntálsku spadl strom. Pád ztlumila svodidla

Krimi

Před soudem vypovídal i bývalý provozní technik ŘSD Jiří Zadák, který měl údržbu silnic první třídy na Českolipsku na starost do roku 2016. Uvedl, že v roce 2013 nechal zadat posudek na špatný zdravotní stav stromořadí mezi Dubou a Novým Bernštejnem.

Čekalo se na peníze?

Podle něj se s kácením ale čekalo, až na něj bude mít ŘSD finanční krytí. „Problém byl, že takových míst v rámci Libereckého kraje bylo hodně, to řešilo vedení,“ uvedl u soudu. Řekl, že navrhoval, aby stromy nechalo ŘSD pokácet při rekonstrukci tohoto úseku, která se dělala v letech 2015 až 2016. Podle něj mu jeho vedoucí přislíbil, že se odstraní nejvíce poškozené stromy, neví ale, proč se tak nestalo.

Dělníci káceli stromy okolo železnice, jednoho kmen zavalil

Krimi

Bývalý ředitel ŘSD pro Liberecký kraj Josef Jeníček u soudu řekl, že nelze pokácet okamžitě strom, i když se ví o jeho špatném stavu. „Není to tak, že někdo může přijít a skácet. To, že je nebezpečí popsané v nějakém posudku, tak vás neopravňuje ke skácení tohoto stromu,“ řekl před soudem. Podle něj jde o dlouhodobý proces. „Předchozí léto se připravují podklady, co by se mělo kácet v následném období vegetačního klidu,“ uvedl. Řekl, že o kácení vždy rozhodoval orgán ochrany přírody a dendrologický průzkum byl jen jedním z pokladů pro rozhodnutí.

Socha ale řekl, že pokud je strom označený dvěma vykřičníky, tak jako v jeho posudku, tak lze podle zákona konat okamžitě. „Pokud je strom označený jako havarijní, nejdřív konáte, předcházíte škodám a až poté jednáte s ochranou přírody,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám