Hlavní obsah

Žalobkyni, která bourala opilá, soud snížil plat

Právo, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Půlročním snížením platu o čtvrtinu potrestal v pátek kárný senát Vrchního soudu v Olomouci ostravskou státní zástupkyni Petru Tittkovou. Ta letos v červenci v Ostravě se svým autem v opilosti havarovala a způsobila škodu za zhruba 30 tisíc korun.

Článek

Senát Vrchního soudu v kárném řízení udělil žalobkyni maximální možnou finanční sankci, přestože krajská státní zástupkyně v Ostravě Zlatuše Andělová pro svoji podřízenou navrhovala zbavení funkce. Zdůvodnila to tím, Tittková vážně poškodila vážnost a důstojnost státního zastupitelství.

"Nebyli jsme oprávněni ji trestat za to, že v opilosti zavinila dopravní nehodu. Za toto jednání již byla postižena Magistrátem města Ostravy, který jí ve správním řízení v říjnu udělil pokutu deset tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel na šestnáct měsíců," uvedl předseda kárného senátu Vladimír Rutar. [celá zpráva]

Podle něj se finanční postih kárného senátu týkal jen jednání, kterého se dopustila v následujích dnech po nehodě, když se o události vyjadřovala v rozporu se skutečností. "Pokud by se jednalo o normálního občana, bylo by toto její počínání beztrestné. Ale dopustila se ho ve funkci státní zástupkyně, a to považujeme za amorální," dodal předseda senátu.

Popírala, že pila alkohol

Tittková záhy po nehodě například tvrdila, že před jízdou nepila a nebyla vyzvána k odběru krve ke zkoušce na alkohol. Odběr krve ale sama odmítla a opakovaná měření dechovým přístrojem, která ukázala skoro tři promile alkoholu, tehdy zpochybňovala. [celá zpráva]

Své konání vysvětlovala špatným psychickým stavem, způsobeným návštěvou svého smrtelně nemocného kolegy den předtím. Jak uvedla, stres řešila požitím alkoholu a léků. "Já jsem si vědoma toho, že jsem pochybila a svého jednání velice lituji," řekla po skončení jednání.

Osmatřicetiletá žalobkyně, která byla v létě dočasně zproštěna funkce [celá zpráva], trest přijala a na místě se vzdala práva na odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám