Hlavní obsah

Státní zástupkyni při havárii naměřili tři promile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Cestou do práce začátkem července havarovala ostravská krajská státní zástupkyně Petra Tittková. Před budovou zastupitelství v centru Ostravy zlomila dopravní značku a narazila do dvou zaparkovaných služebních vozů policie. Při dechové zkoušce se policistům na přístroji ukázalo, že by v krvi měla mít více než tři promile alkoholu.

Foto: archiv autora

Český hitmaker, autor filmové a scénické hudby Zdeněk Marat.

Článek

Tittková ale podle policie odmítla odběr krve a tvrdí, že řídila střízlivá. Škoda podle prvotních odhadů přesahuje 110 000 korun.

"Opilá jsem nebyla. Dechová zkouška není průkazná a naměřené hodnoty mohly způsobit třeba léky," řekla dnes Tittková ČTK. Odmítla ale uvést, co by v jejím případě tak vysoké hodnoty mohlo způsobit. "K tomu se nebudu vyjadřovat," řekla.

Zástupce šéfky Krajského státního zastupitelství v Ostravě Josef Malina ČTK řekl, že po nehodě si Tittková, která řeší závažné trestní kauzy, vzala dovolenou. "Jinak se měla zabývat běžnými povinnostmi," uvedl Malina s tím, že mezi ně patří i účast u hlavního líčení nebo studium spisu.

Zatím nechce spekulovat o možném postihu. "Osobně považuji alkohol za volantem jako nejhrubší porušení dopravních předpisů," řekl.

Podstoupila dvě dechové zkoušky

"Chtěl bych vidět, jak by u soudu fungovala. Kdo jiný by měl dodržovat zákony než státní zástupce," řekl ČTK dobře informovaný policejní zdroj.

Podle něj státní zástupkyně podstoupila s určitým odstupem dvě dechové zkoušky. "Při jedné přístroj naměřil 3,08 promile alkoholu a při druhé byla hodnota o něco nižší. Navíc skutečnost, že odmítla odběr krve a moči, je podezřelá," řekl.

"Odběr krve jsem neodmítla. Nebyla jsem k němu vůbec vyzvána," tvrdí zástupkyně.

S tím nesouhlasí mluvčí ostravské policie Milan Klézl. "Lékařské vyšetření spojené s odběrem krve a moči řidička bezdůvodně odmítla," řekl. Dodal, že policie nyní prošetřuje přestupek, kterého se pracovnice krajského státního zastupitelství dopustila tím, že odmítla odběr krve.

"Pokud škoda, kterou nehodou na cizím majetku způsobila, skutečně přesáhne 50 000 korun, může být obviněna i z ohrožení pod vlivem návykové látky. V současné době se totiž orientační dechové zkoušky berou jako důkaz," uvedl mluvčí policie.

Odborníci: Léky? Pouze v kombinaci a alkoholem

Podle odborníků z ostravské záchytné stanice u ženy tři promile alkoholu odpovídají vypití dvou litrů vína nebo devíti dvanáctistupňových piv či půl litru tvrdého alkoholu. Vylučují ale možnost, že by tyto hodnoty mohly způsobit jen léky. "Vždy pouze v kombinaci s alkoholem," řekl novinářům pracovník záchytné stanice.

Jeho kolega ale připouští možnost, že takto vysoké hodnoty může způsobit ústní voda na bázi alkoholu. Zkoušky se proto podle nich mají opakovat s odstupem času a po vypláchnutí úst vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám