Hlavní obsah

Žalobkyně dostala za tři promile při nehodě pokutu a nesmí řídit

Právo, Radim Kijonka, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravská žalobkyně Petra Tittková, která v opilosti havarovala cestou do práce, se dočkala prvního trestu. Magistrát ji potrestal ve správním řízení pokutou a zákazem řízení. Podle informací Práva přesahuje sankce sedm a půl tisíce korun. Řídit nesmí více než jeden rok.

Foto: Jaroslav Brabec
Článek

Státní zástupkyně na začátku července při příjezdu na krajské státní zastupitelství vrazila do dvou zaparkovaných policejních vozů a zlomila dopravní značku. Po dechové zkoušce jí ukázal měřicí přístroj více než tři promile alkoholu. [celá zpráva]

Tittková se hájila tím, že si vzala léky. Správní komise magistrátu její obhajobě podle informací Práva neuvěřila. Řidičku uznali vinnou z dopravní nehody. Vedoucí správního řízení přestupků v silničním provozu Karel Hlisnikovský odmítl rozhodnutí komise potvrdit.

"Jde o neveřejné správní řízení, proto nejsem oprávněn takovéto údaje poskytovat," řekl pouze. Podle informací Práva dostala žalobkyně pokutu v horní polovině sazby, totéž údajně platí i o trestu zákazu řízení. Hrozila jí pokuta až 15 tisíc korun a zákaz řízení na dva roky. Rozhodnutí magistrátu zatím není pravomocné.

Tittková nechtěla celou věc komentovat. Ani neřekla, jestli se proti pokutě odvolá. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," uvedla pouze do telefonu. Státní zástupkyni, která v minulosti dohlížela nad vyšetřováním závažných trestných činů, zprostil dočasně funkce ministr spravedlnosti. Nyní čeká na výsledek kárného řízení u Vrchního soudu v Olomouci. Ten má rozhodnout, jestli kvůli tomu nepřijde o své místo.

Častější je důtka a peněžitý trest

Ve většině případů ale končí kárná žaloba nižším než tímto "absolutním" trestem, protože členové kárného senátu dospějí k závěru, že stačí jen udělit důtku nebo snížit dotyčnému plat. Provinilec přitom může přijít maximálně o 25 procent mzdy a to nejdéle na dobu šesti měsíců. Jen v případě, že dotyčný stojí před kárným senátem do roka znovu, může přijít o část platu až na dvanáct měsíců.

Jen s pouhou důtkou například vyvázla letos v květnu u pražského vrchního soudu kutnohorská státní zástupkyně Helena Jelínková, a to za své profesní selhání při dozorování podezřelého úmrtí pětašedesátiletého důchodce Stanislava Šandy ze Slavošova. Z jeho vraždy byli později obviněni a i za ni odsouzeni na doživotí manželé Stodolovi.

Přestože se Šandova dcera písemně obrátila na kutnohorské státní zastupitelství, upozorňovala na kaluže krve v bytě, na velký nepořádek a na to, že zmizela řada věcí i peníze, Jelínková smrt jejího otce uzavřela jako sebevraždu. Pouhé dva měsíce po rozhodnutí kárného senátu ale Jelínková sama na svoji funkci rezignovala.

Přišla o místo kvůli půjčkám

Zatím jediným státním zástupcem, který letos přišel rozhodnutím odvolacího kárného senátu Nejvyššího soudu definitivně o funkci, je tak berounská státní zástupkyně Lenka Dubská.

"Vzala si půjčku u společnosti Home Credit a při jejím vyjednávání neuvedla všechny potřebné údaje, především zatajila, že má těch půjček více, celkem sedmnáct. A hlavně, pak půjčku přestala splácet," popsal Právu její provinění předseda kárného senátu Nejvyššího soudu Stanislav Rizman.

Skončila u pásu

Jednapadesátileté ženě přitížily i její profesní chyby - asi ve třech případech nechala své spisy ležet a neudělala to, co měla.

Navíc poté, co ji ministr spravedlnosti postavil mimo službu [celá zpráva] a ona zůstala doma s polovičním platem, nechala se zaměstnat jako dělnice u pásu.

Státní zástupci i soudci ale ze zákona nesmí vykonávat žádné další zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám