Hlavní obsah

Žalobce žádá vrácení kauzy Studénka k okresnímu soudu

– Ostrava
Právo, Denisa Doležalová

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě se od pondělí zabývá železničním neštěstím, které se 8. srpna 2008 stalo ve Studénce na Novojičínsku. Při pádu silničního mostu na trať, do něhož narazil vlak, zahynulo tehdy osm lidí a dalších 95 osob bylo zraněno. Soud byl odpoledne odročen na říjen.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní stavebníci před odvolacím senátem ostravského krajského soudu v Ostravě.

Článek

Ve čtvrtek navrhl žalobce Pavel Šára ve své závěrečné řeči soudu, aby rozsudek Okresního soudu v Novém Jičíně z loňského listopadu opět, tedy již podruhé, zrušil a případ jim znovu vrátil. Novojičínský soud v rozsudku dvakrát zprostil viny všech 10 obžalovaných.

Pád mostu ve Studénce: Soud i napodruhé zprostil všech deset obžalovaných viny

Krimi

„Rozsudek Okresního soudu v Novém Jičíně považujeme za nezákonný a nepřezkoumatelný. Nevypořádal se se všemi skutečnostmi, které klademe obžalovaným za vinu. Navrhujeme proto vrácení případu zpátky k novojičínskému okresnímu soudu k dalšímu projednání,“ řekl Právu Šára s tím, že v obžalobě je přesně specifikováno, co je kladeno každému jednotlivému obžalovanému za vinu.

Nepodmíněné tresty

„Bohužel, ani v jednom ze dvou rozsudků novojičínského soudu není žádná zmínka o tom, jak se s tímto soud vypořádal. Je tam jen to, že nebyla zjištěna příčina pádu mostu, a proto byli obžalovaní zproštěni viny. S tím my ale nesouhlasíme,“ vysvětloval žalobce.

Podle něj každý z obžalovaných porušil celou řadu právních norem. „Jde například o porušení zákoníku práce, stavebního zákona či organizačních předpisů. A ta série těch pochybení vedla nepochybně k pádu toho mostu,“ řekl Šára.

Obžalobě čelí především zaměstnanci stavebních firem, které se podílely na opravě silničního mostu, který spadl na koleje. Podle žalobce jsou ve spise důkazy o jejich vině. Dokazují to podle něj i tři znalecké posudky. „V tak tragickém případu by měly padnout tresty, a to nepodmíněné,“ shrnul žalobce.

Zproštění obžaloby soudce novojičínského okresního soudu Jaromír Pšenica zdůvodňuje tím, že se přesně neví, proč vlastně ten most spadl, a neprokázalo se, že skutek spáchali právě obžalovaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám