Hlavní obsah

Žádná honička nebyla, tvrdí řidič mustangu o nehodě, při které zemřel generál

Právo, Vladislav Prouza
;

Řidič Fordu Mustang, jenž se podílel na sobotní nehodě ve Špindlerově Mlýně, při které zahynul zástupce ředitele vojenského zpravodajství Milan Jakubů (49), v úterý opustil vrchlabskou nemocnici. Odmítl, že by tragické srážce předcházelo závodění sportovních vozů.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Havarovaný mustang.

Článek

„Muž byl propuštěn do domácího doléčení,“ konstatovala Lenka Holá, mluvčí společnosti Penta, která je majitelem nemocnice.

Účastník špindlerovského srazu sportovních vozů vzkázal generálově rodině prostřednictvím médií upřímnou soustrast.

„Mrzí mne to a chtěl bych té rodině být co nejvíc nápomocen. Protože je to neodpustitelné,“ vzkázal ještě v době své krátké hospitalizace 30letý řidič mustangu. Zároveň ale popírá, že by si pletl horskou silnici před Špindlerovým Mlýnem se závodní dráhou.

„My jsme nezávodili. Nedocházelo tam k předjíždění. Byli jsme za sebou. Vezl jsem syna řidiče toho červeného vozu,“ tvrdí řidič o tragédii, při níž ve voze Škoda Rapid zemřel brigádní generál Jakubů a jeho 47letá spolujezdkyně utrpěla těžká zranění.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Milana Jakubů (vlevo) jmenoval prezident Miloš Zeman do hodnosti brigádního generála 28. října 2017.

Policie zadala kvůli objasnění nehody znalecký posudek. „Ten bude hotový nedříve za dva měsíce. Řidič mustangu ještě nemohl být vyslechnut. Jeho výslech proběhne co nejdříve. Nicméně do vyhotovení znaleckého posudku nepředpokládáme, že padne obvinění,“ popsala mluvčí královéhradecké krajské policie Ivana Ježková.

Pochybnosti o akci

„Policie musí vyvrátit všechny možné příčiny nehody, které ji mohly ovlivnit, jako například případnou technickou závadu apod. Uvítáme další důkazy, z nichž nejzásadnější je nyní záznam z palubní kamery, z něhož lze vyčíst místo, čas, rychlost a další indicie,“ podotkla Ježková.

Policie pátrá také po svědectvích o událostech před tragickou nehodou z míst, kde se vozy mustang na Špindlerovsku a Vrchlabsku pohybovaly.

Foto: Policie ČR

Náraz oba vozy zcela zdemoloval.

Rapid Milana Jakubů se trojici vozů Ford Mustang, jichž o víkendu dorazilo do Špindlu okolo dvacítky, připletl nešťastnou náhodou do cesty. Mustang, jenž čelně narazil do protijedoucí modré škodovky, jel podle svědků rychlostí hodně nad sto kilometrů v hodině, a to v místě s maximálně povolenou devadesátkou. „Rapid jel směrem ze Špindlerova Mlýna, kde měl být generál Jakubů na ozdravném pobytu,“ doplnil jeden ze svědků tragédie.

Nehoda vyvolala pochybnosti, zda podobné motoristické akce patří, zvlášť v době turistické sezóny, do národního parku. „Organizátoři těchto akcí nemají v případě, pokud nevyžadují nějaká dopravní nebo jiná omezení, ani ohlašovací povinnost,“ poznamenal špindlerovský starosta Vladimír Straruch (nezávislý), profesí policista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám