Hlavní obsah

Záchranáři hledali důchodkyni, která si na houbách zlomila nohu

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Více než sedmdesátiletou houbařku, která si, jak se později ukázalo, zlomila v těžkém terénu v lese při sběru hub nohu, hledali ve čtvrtek po setmění záchranáři mezi osadou Rudné a Přebuzí v Krušných horách. Pátrací akce zahájená před osmou hodinou večer dopadla šťastně, důchodkyně byla v lesním porostu nalezena kolem půl desáté večer.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

S policisty a hasiči vyrazilo do terénu hledat ztracenou houbařku také deset záchranářů horské služby z Krušných hor. „Měli s sebou veškeré potřebné zdravotnické vybavení a mobilní techniku. Přece jen naši členové znají místní terén nejlépe a dokážou vytipovat, kde by pohřešovaná mohla být,“ uvedl k zásahu náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Dodal, že několik záchranářů prohledávalo les, zatímco terénní automobil jel pomalu po cestách. Před ním se pohyboval další člen týmu a stejně jako ostatní i on volal a snažil se na okrajích lesa dotyčnou ve tmě zahlédnout.

„Právě on byl kolem půl desáté úspěšný. Z lesa se mu ozvala žena, která silně naříkala a volala o pomoc. Záchranáři zjistili, že leží pod stromy těžce zraněná. V horském terénu zřejmě upadla a vážně si zranila nohu,“ pokračoval Güttner, podle kterého bylo zřejmé, že došlo ke zlomenině někde mezi pánví a stehenní kostí.

Pro přivolání pomoci je mobil důležitý

Záchranáři horské služby umístili zraněnou  šetrně  do vakuové matrace a překryli ji izolační fólií, aby neprochladla. „Chtěli ji poté transportovat do míst, kam by mohla pohodlně dojet sanitka, ale žena měla tak silné bolesti, že okamžitý transport byl vyloučen,“ konstatoval náčelník horské služby.

Posádka sanitky proto musela dojet na místo, zraněné ženě nasadit léky proti bolesti a teprve poté ji odvézt do Karlových Varů k dalšímu ošetření. „Skutečně považuji za nutné, aby i houbaři, kteří si takzvaně jen vyjdou do zdejších lesů, měli u sebe nabitý mobilní telefon. Zvlášť v případě takto těžkého zranění je rychlé přivolání pomoci a upřesnění lokality, ve které se zraněný nachází, naprostou nutností,“ uzavřel Güttner.

Reklama

Výběr článků

Načítám