Hlavní obsah

Za vražedný útok sekerou padl v Plzni výjimečný trest

– Plzeň
Právo, Jiří Šolc, Patrik Biskup

Za pokus o dvojnásobnou vraždu sekerou dostal ve čtvrtek Patrik Wächter (21) u Krajského soudu v Plzni výjimečný trest ve výši 24 let. Ta si má odsedět ve věznici se zvýšenou ostrahou. Poškozeným také musí zaplatit dva miliony korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal.

Za dvojnásobný pokus o vraždu padl trest 24 let vězeníVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

K činu došlo loni v prosinci, kdy pošťák (22) zaskakoval za svého kolegu. Jeden z balíčků měl dodat i na adresu v Mokřinách u Aše. Zásilku si přišel k autu vyzvednout jeho spolužák Wächter. Ten místo placení za dobírku vytáhl sekeru a na doručovatele zaútočil. Pak napadl i pošťákovu přítelkyni, která seděla v poštovním voze. Oba skončili s těžkými zraněními v nemocnici.

„Je naprosto zřejmé, že byl účel poškozeného usmrtit. Poté, co po ráně sekerou upadl na zem, vystoupila bohužel z auta poškozená. Ta na obžalovaného zakřičela. V tu chvíli poškozený utíká a obžalovaný je značně překvapený přítomností další osoby, uvědomí si, že zásilka je stále v autě a že pokud ji chce získat, musí se zbavit i této poškozené,“ zaznělo v odůvodnění rozsudku.

Wächter následně ženu také několikrát udeřil sekerou a zdevastoval ji obličej. „Je evidentní, že se chtěl svědka zbavit, aby nebyl prozrazen, aby ho nemohla identifikovat. Stejně tak se chtěl zbavit doručovatele,“ sdělil předseda senátu.

Zatmělo se mi před očima, řekl soudu po útoku sekyrou na pošťáka. Hrozí mu výjimečný trest

Krimi

Důvodem k udělení výjimečného trestu bylo mimo jiné to, že Wächter byl již v minulosti dvakrát soudně trestán za loupež a krádež. Soudce se také pozastavil nad tím, že okresní soud dříve Wächterovi uložil za přepadení benzinových stanic jen podmíněný trest, ačkoliv se ho dopustil ve zkušební lhůtě prvního podmíněného trestu.

„Kdyby okresní soud postupoval řádně a podle zákona, pak by tu obžalovaný nestál, odpykával by si trest odnětí svobody a nespáchal by tak závažný zločin,“ řekl soudce, podle kterého obžalovaný nad svými činy neprojevil lítost.

Obžalovaný u soudu v předchozím jednání řekl, že zásilku měl v plánu nezaplatit. „Rozhodl jsem se, že si objednám revolver, ale od začátku jsem ho nechtěl zaplatit. Proto jsem měl s sebou tu sekeru, abych pošťáka zastrašil a on mi ho dal. Ale jak jsem viděl, že je tam spolužák, tak se mi zatmělo před očima a ublížil jsem jim,“ vypověděl muž.

Podle obžaloby byl útok směrován na obličej a hlavu. „S ohledem na použitou zbraň a razanci útoku si musel být vědom toho, že dvojici může zabít. Že měl v úmyslu se jich zbavit, je zřejmé i z průběhu napadení. Doručovatele mlátil sekerou opakovaně i poté, co již měl balík ve své moci a muž ležel nehybně na zemi. Následně zaútočil na ženu, ačkoliv mu nijak nebránila v útěku se získaným balíkem,“ stojí v obžalobě.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný mladík před soudemVideo: Jiří Šolc, Právo

„Poškození si počínali duchapřítomně a některé údery částečně vykryli rukou. Včas se jim také podařilo přivolat pomoc,“ upozornil státní zástupce. Přesto jim útočník způsobil velmi vážná poranění. Oba měli hluboké sečné rány v obličeji a na hlavě.

„Už když přicházel k autu, věděl jsem, kdo to je. Řekl mi, že jde vyzvednout balík pro kamaráda. Sáhl jsem pro něj do auta, a když jsem se otočil, abych mu ho podal, byl napřažený se sekerou a praštil mě do hlavy,“ popsal již dříve napadený.

Mladík, který napadl pošťáka sekerou, je ve vazbě

Krimi

Po první ráně ztratil na chvilku vědomí. „Probral jsem se v příkopu. Stál nade mnou a chtěl mě znovu praštit. Vykryl jsem úder rukou a pak jsem se snažil dostat k nejbližšímu baráku, kde jsem zvonil a bouchal na dveře,“ popisoval pošťák.

Osmnáctiletá dívka z poštovního vozu se snažila útok na partnera zastavit. „Viděla jsem, jak k autu přichází nějaký muž a na partnera mává. Nijak jsem tomu nevěnovala pozornost. Odepisovala jsem sestře na zprávu, když jsem si všimla, že přítel leží v příkopu a nad ním stojí muž, který se ho připravuje udeřit sekyrou. Vystoupila jsem z vozu a okřikla ho. On se ke mně rozeběhl, srazil mě na zem, a když se napřahoval k prvnímu úderu, kopla jsem ho do břicha,“ vypověděla.

Rozbor útočníkovy krve ukázal, že byl pod vlivem marihuany. Podle znaleckých posudků z psychologie a psychiatrie je Wächter agresivní, sebestředný a lituje jen sám sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám