Hlavní obsah

Za vraždu otce a macechy dostal Nárožný doživotí. Těla se nikdy nenašla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na doživotí poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci do vězení Pavla Nárožného (46) obžalovaného z vraždy manželského páru v Přerově. Vyhověl tím žalobci. Ten žádal zpřísnění verdiktu, který vynesl ostravský krajský soud. Podle něj měl Nárožný, který je synem zavražděného muže, strávit ve vězení 25 let. Verdikt doživotí je pravomocný.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Pavel Nárožný u soudu (na snímku z 25. září 2019)

Článek

Trest zahrnuje i jeho předchozí pravomocné odsouzení na 13 let do vězení za přípravu vraždy tety.

Kauza vraždy manželů v rodinném domě na periferii Přerova se řadí mezi nejsložitější, které se na Moravě v posledních letech řešily. Velkou roli sehrálo to, že se těla obětí dosud nenašla.

Manželé zmizeli v listopadu 2009. Policisté dlouhé měsíce prohledávali přírodní lokality na Přerovsku a Olomoucku, vodní toky a plochy. Nasadili i policejní potápěče a psovody, ze Slovenska povolali psy speciálně vycvičené na vyhledávání zemřelých osob, použili vrtulník s termovizí, ale bezvýsledně. Těla obětí nalezena nebyla. Soud následně manžele prohlásil za mrtvé.

Za vraždu otce a macechy dostal Nárožný 25 let

Krimi

Motivem vraždy, která tehdy otřásla celým městem, měly být složité rodinné i majetkové spory, které vyvrcholily tím, že otec chtěl syna vydědit. Nárožný podle obžaloby nejprve vypnul hlavní jistič, čímž donutil otce otevřít domovní dveře. Následně jej surově napadl údery nezjištěným předmětem do hlavy a vzápětí stejně zaútočil i na jeho manželku, která mu šla na pomoc. Manželé svým zraněním na místě podlehli.

Pavel Nárožný u vrchního soudu (15. ledna 2020)Video: Novinky

Jejich těla měl Nárožný odvézt osobním autem svého otce a ukrýt na neznámém místě. Proti obžalovanému svědčily například pachové stopy ve vozidle jeho otce či svědectví souseda, který uvedl, že Nárožného viděl v osudnou noc za volantem auta. Doklady a platební karty zavražděných po čase nalezli exekutoři v klavíru matky Nárožného Hany, bývalé manželky zavražděného. Ta byla původně za vraždu souzena spolu se svým synem. V roce 2013 však zemřela.

Vrchní soud potvrdil 13 let za přípravu vraždy tety

Krimi

Olomoucký krajský soud se případem začal zabývat v polovině roku 2011. Postupně třikrát Nárožného zprostil obžaloby, vždy však rozhodnutí zrušil vrchní soud. Případ, který od počátku provázely četné námitky a stížnosti obžalovaného, byl nakonec přesunut do Ostravy, kde padl letos v únoru odsuzující rozsudek. Proti němu se odvolal jak Nárožný, který vinu od počátku odmítal a jeho obhajoba požadovala zproštění obžaloby, tak i státní zástupce, který stejně jako u krajského soudu žádal i u VS pro muže doživotí.

„Čin vykazuje mimořádnou společenskou nebezpečnost, a to kvůli zvlášť zavrženíhodnému způsobu trestného činu i zavrženíhodné pohnutce,“ zdůraznil žalobce Jaroslav Kouřil s tím, že obžalovaný by měl být s ohledem na své dosavadní jednání trvale izolován od společnosti.

Trpí apatií a vyvyšuje vlastní obraz, řekl znalec o obžalovaném z přípravy vraždy

Krimi

Nárožný ve své dlouhé řeči před VS napadl mj. způsob získávání důkazů i to, že nemohl být u odvolacího soudu osobně, ale formou videokonference z věznice v Mírově, která byla zvolena kvůli nynější epidemické situaci. Obhajoba žádala zproštění obžaloby mj. s poukazem na extrémní délku trestního řízení. Ta však podle státního zástupce nemohla hrát významnější roli, protože se na ní podepsala i taktika obhajoby obžalovaného a soud musel kvůli ukládání souhrnného trestu vyčkat na rozsudek v kauze přípravy vraždy tety.

Složitá kauza dvojnásobné vraždy manželů z Přerova se vrací na začátek

Krimi

Nárožný byl po prvním zprošťujícím rozsudku krajského soudu propuštěn v roce 2012 na svobodu a se svou matkou se nastěhoval do domu po otci, kde se podle obžaloby vražda odehrála. Na začátku roku 2016 jej však znovu zadržela policie a obvinila z přípravy vraždy jeho tety, která spravovala majetek po jeho mrtvém otci. Vraždu své příbuzné muž podle soudu začal plánovat od října 2015, kdy dostal od Okresního soudu v Přerově nařízení k vyklizení nemovitosti. Za to byl nakonec pravomocně odsouzen ke 13 letům vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám