Hlavní obsah

Za vraždu dvouleté dcery a matky půjde žena na 18 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Sedmatřicetiletou ženu z Českých Budějovic, která loni 24. července ubodala svou matku i dvouletou dceru, poslal v úterý krajský soud na 18 let a devět měsíců do vězení. Žena prohlásila svou vinu a přistoupila na dohodu o trestu. Dítěti i matce zasadila čtyřmi noži desítky bodných i řezných ran, a to i do obličeje a krku. I podle soudu se tato vražda vymykala svou brutalitou obdobným činům, polehčující okolností však byla ženina dosavadní bezúhonnost a také to, že jednala v afektu.

Sedmatřicetiletá žena obžalovaná z vraždy dítěte i matkyVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Lituju toho, co jsem udělala. A chtěla bych vás i pánaboha požádat o odpuštění. Chtěla bych požádat o odpuštění i svého přítele i svou rodinu. Jestli byste mi neodpustili, chtěla bych ještě vidět svého přítele. Je mi líto, že už tady dcerka není a ani matka tady není,“ uvedla v úterý u soudu žena, která má vystudovaný bakalářský titul a před mateřskou dovolenou pracovala v muzeu.

Žena ubodala matku a dceru čtyřmi noži. Byl to afekt, plakala u soudu

Krimi

Před soudním senátem také znovu prohlásila, že jednala v afektu. Po činu se prý sehnula k matce a k dítěti a zjišťovala, jestli dýchají. „Zjistila jsem, že nedýchají a zavolala jsem záchranku,“ konstatovala. Žena prý vraždila kvůli vleklému sporu s matkou, když se chtěla i s dítětem odstěhovat ke svému příteli. „Dokázala bych se o dceru sama postarat,“ opakovala v úterý před soudem žena.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Sedmatřicetiletá žena obžalovaná z vraždy dítěte i matky u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Případ se podle žalobkyně Dagmar Šimákové vymykal i právě tím, že žena neměla před takto drastickou vraždou problémy se zákonem. Na rodičovství se například i připravovala v kurzu. Šimáková navrhovala trest od 17,5 roku do 18 let.

„Jak vyplynulo ze znaleckých posudků, obžalovaná je schopná nést trestní zodpovědnost. Až doposud nebyla trestána a nespáchala ani přestupek. Až do tohoto činu žila řádný život. Polehčující okolností je i to, že už v přípravném řízení se ke svému činu přiznala. Na druhou stranu zaútočila proti blízkým osobám matce i dceři,“ uvedla Šimáková.

Družku měl umlátit kabelem a koštětem. K ženám se chová strašně, popsali svědci

Krimi

Soudce Ondřej Kubů však upozorňoval také na to, že se jednalo o útok extrémní brutality. „Vymyká se většině obdobných trestných činů,“ zopakoval v úterý soudce. Zmínil, že podle soudních znalců trpí žena smíšenou poruchou osobnosti a jednala v afektu. „Má sníženou schopnost ovládat svou reakci na stres. V době vraždy nebyla ovlivněna alkoholem ani požitím jiných návykových látek. Netrpí žádnou duševní poruchou,“ citoval Kubů. Citový život obžalované se prý vyznačoval nezralostí a měla i přehnané emoční reakce. Má sklon k impulzivním reakcím.

Reklama

Výběr článků

Načítám