Hlavní obsah

Za ubodání známého 24 ranami dostala žena deset let vězení

Novinky, Marek Bádal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Diana Bednárská (36), která podle středečního verdiktu ubodala letos v zimě čtyřiadvaceti ranami nožem svého známého, si má podle pražského městského soudu, který případ projednával, odsedět 10 let ve vězení. Bednárská, která od počátku tvrdila, že si kvůli opilosti na nic nepamatuje, si na případné odvolání ponechala lhůtu.

Foto: Novinky

Diana Bednárská s eskortou

Článek

Soud měl vinu Bednárské za prokázanou, i když se přímo nepřiznala.

„Pokud jde o samotný čin, obžalovaná sice před soudem možnost jeho spáchání nepopírá, rozhodně se k němu ale nedoznává. Tvrdí, že si na něj nepamatuje,“ konstatoval předseda senátu Petr Blažek. Podle znalců je možné, že měla Bednárská tzv. alkoholické okénko, nicméně znalci také podotkli, že za možnou ztrátou paměti je její „pragmatický vztah k pravdě“.

Mezi hlavní důkazy patří kromě znaleckých vyjádření i nalezené stopy DNA poškozeného za nehty obžalované či její DNA na vražedné zbrani. A v neposlední řadě i výpověď její bývalé přítelkyně, podle které jí Bednárská volala během inkriminované noci, že poškozeného několikrát bodla. „Soud nemá důvod pochybovat o věrohodnosti této svědkyně,“ řekl Blažek.

Bednárská podle verdiktu ubodala svého známého, dvaašedesátiletého leteckého mechanika, v polovině letošního ledna na pražském Proseku. V alkoholovém opojení se pohádali a Bednárská na muže vystartovala s kuchyňským nožem v ruce. Výsledkem byly čtyři bodné rány do hrudníku a dvacet do zad. Muž zemřel na zakrvácení osrdečníku.

Vůbec nic si nepamatuju, tvrdí žena obžalovaná z ubodání leteckého mechanika 24 ranami

Krimi

Bednárská před soudem vypověděla, že si kvůli své opilosti na žádný takový incident vůbec nepamatuje. Podle znalců měla obžalovaná v době útoku v krvi mezi 3,25 a 3,95 promile alkoholu. Nad ránem se prý probudila a všimla si muže, jak leží na zádech a nehýbe se. „Začala jsem ho oživovat. Říkala jsem si, jestli nedostal infarkt,“ řekla Bednárská.

Svěřila se bývalé přítelkyni

Státní zástupkyně nicméně měla vraždu za prokázanou, zejména vzhledem ke svědectví bývalé přítelkyně obžalované. Ta vypověděla, že jí Bednárská kolem půlnoci osudného dne volala, že poškozeného několikrát bodla, a slyšela obžalovanou, jak na muže mluví a ptá se, jestli žije.

„Z toho jednoznačně vyplývá, že v danou chvíli věděla, co dělá. Byla schopná telefonátu, uvědomovala si, co udělala, a hledala pomoc a volala své bývalé přítelkyni,“ prohlásila státní zástupkyně Radka Miclíková, která rovněž zdůraznila, že Bednárská po požití alkoholu bývá agresívní. „S největší pravděpodobností došlo mezi nimi ke konfliktu, což vyvrcholilo tím, že obžalovaná popadla nůž a v úmyslu poškozeného usmrtit jej čtyřikrát bodla do oblasti hrudníku a dvacetkrát do zad,“ podotkla Miclíková. Soudu v závěrečné řeči navrhla překvalifikovat čin z vraždy prosté na vraždu zvlášť surovou a trýznivou vraždu s tím, že pro Bednárskou navrhla patnáctiletý trest vězení.

Na pražském Proseku našli zavražděného muže, policie má podezřelou

Krimi

S tím příliš nesouhlasila obhájkyně obžalované Lenka Bukvaiová. „Tento případ není tak jednoduchý ani jednoznačný, jak zde prezentovala státní zástupkyně,“ uvedla Bukvaiová. „Pro prokázání viny nepostačí tvrzení o tom, co se s největší pravděpodobností stalo,“ doplnila. Bukvaiová také zpochybnila pro žalobkyni zásadní výpověď bývalé přítelkyně obžalované.

Ta je podle Bukvaiové stejně jako Bednárská závislá na alkoholu, mohla být tehdy pod vlivem, a její vyjádření je tak „minimálně značně pochybné“. Pro svou klientku navrhovala překvalifikovat stíhaný čin na opilství.

„V první řadě bych chtěla říct, že je mi to strašně líto. S poškozeným jsme byli přátelé,“ pronesla na závěr Bednárská. „Strašně se omlouvám rodině poškozeného a zároveň i mojí,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám