Hlavní obsah

Za smrtelnou nehodu v opilosti dostal lékař znovu podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Lékař a bývalý plzeňský krajský zastupitel Václav Šampalík nepůjde za smrtelnou nehodu v opilosti do vězení. Rozhodl o tom ve čtvrtek Okresní soud Plzeň-jih, který 33letému chirurgovi stejně jako předloni v říjnu uložil podmíněný trest.

Foto: Jan Švábek, Právo

Chirurg a bývalý komunistický zastupitel Václav Šampalík

Článek

Dřívější rozsudek zrušil v odvolacím řízení krajský soud v Plzni s tím, že okresní soud původně rozhodl, aniž se vypořádal se všemi okolnostmi nehody.

Podle mluvčí okresního soudu Plzeň-jih Petry Sochůrkové byl obžalovanému uložen za trestné činy usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové trest 30 měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na 35 měsíců a tříletý zákaz řízení motorových vozidel. „Rozsudek není pravomocný,“ doplnila Sochůrková.

Soud musí znovu projednat smrtelnou nehodu, kterou zavinil opilý lékař

Krimi

Žalobce požadoval pro Šampalíka nejméně roční vězení. „Uložený trest je nepřiměřeně mírný,“ prohlásil předloni v prosinci během odvolacího řízení státní zástupce Petr Brýda. Upozornil především na tragické následky havárie, k níž došlo v důsledku výrazného vlivu alkoholu. Řidič nadýchal téměř dvě promile.

K neštěstí došlo loni 18. června na jižním Plzeňsku. Šampalík tehdy kolem druhé hodiny v noci vezl dva své kamarády z vesnické zábavy v Žinkovech, kde společně popíjeli alkohol. Při průjezdu zatáčkou nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku, kde narazil do betonové vpusti. Jeden ze spolujezdců zemřel na místě, druhý skončil s těžkým zraněním v nemocnici stejně jako Šampalík.

Za smrtelnou nehodu v opilosti půjde lékař a bývalý krajský zastupitel před soud

Krimi

Podmíněný trest soudkyně okresního soudu Martina Soudková při prvním rozhodnutí zdůvodnila mimo jiné tím, že oba muži, které obžalovaný vezl, věděli, že řidič je pod vlivem alkoholu. „Do auta nasedli dobrovolně s rizikem, že se může něco stát,“ uvedla soudkyně.

Omluvil se

„Dal bych cokoliv za to, aby tam tehdy zůstal můj život, každý den se za ten čin omlouvám a prosím o odpuštění. Prosím vás o shovívavost, abych se mohl vrátit do svého zaměstnání a splatit svůj velký dluh tím, že budu pečovat o zdraví lidí, “ kál se před okresním soudem Šampalík.

Foto: Právo

Havárie na Plzeňsku

Že kamarády odveze domů, se prý rozhodl, protože nesehnali žádný odvoz. Jejich cesta skončila po sedmi kilometrech. „Najel jsem na krajnici, která se utrhla. Pak jsem uslyšel ránu a vzápětí vystřelily airbagy. Dan visel hlavou dolů, byl v bezvědomí, chrčel, ale dýchal. Neodpovídal mi. Snažil jsem se najít i Milana, ale toho jsem nikde nenahmatal ani jsem ho neslyšel,“ popisoval tehdy nehodu Šampalík.

Všechny tři muže z auta museli vyprostit hasiči. „Mě naložili do sanitky, Dana do vrtulníku. V tu chvíli mně bylo jasné, že Milan asi zemřel,“ popsal Šampalík, který už rodině po kamarádovi vyplatil milion korun a vzdal se řidičského průkazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám