Hlavní obsah

Soud musí znovu projednat smrtelnou nehodu, kterou zavinil opilý lékař

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Okresní soud Plzeň-jih se musí znovu zabývat dopravní nehodou lékaře a bývalého krajského zastupitele Václava Šampalíka. Původní rozsudek, podle kterého dostal 33letý klatovský chirurg za usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky třicetiměsíční podmínku s tříletým zákazem řízení, zrušil ve čtvrtek Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení.

Foto: Jan Švábek, Právo

Chirurg a bývalý komunistický zastupitel Václav Šampalík

Článek

Podle předsedy senátu Eduarda Wipplingera se okresní soud dostatečně nevypořádal se všemi okolnostmi nehody a rozhodl předčasně. Mimo jiného poukázal na to, že vůbec není zřejmé, jakou rychlostí jel obžalovaný v okamžiku nehody.

Žalobce požadoval pro Šampalíka nejméně roční vězení. „Uložený trest je nepřiměřeně mírný,“ prohlásil během čtvrtečního jednání státní zástupce Petr Brýda. Upozornil především na tragické následky havárie, k níž došlo v důsledku výrazného vlivu alkoholu na řidiče, který nadýchal téměř dvě promile.

Dal bych cokoliv za to, aby tam tehdy zůstal můj život, každý den se za ten čin omlouvám.
obžalovaný

K neštěstí došlo loni 18. června na jižním Plzeňsku. Šampalík tehdy kolem druhé hodiny v noci vezl dva své kamarády z vesnické zábavy v Žinkovech, kde společně popíjeli alkohol. Při průjezdu zatáčkou nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku, kde narazil do betonové vpusti. Jeden ze spolujezdců zemřel na místě, druhý skončil s těžkým zraněním v nemocnici stejně jako Šampalík.

Nasedli dobrovolně

Podmíněný trest soudkyně okresního soudu Martina Soudková v říjnu zdůvodnila mimo jiné i tím, že oba muži, které obžalovaný vezl, věděli, že řidič je pod vlivem alkoholu. „Do auta nasedli dobrovolně s rizikem, že se může něco stát,“ uvedla soudkyně.

„Dal bych cokoliv za to, aby tam tehdy zůstal můj život, každý den se za ten čin omlouvám a prosím o odpuštění. Prosím vás o shovívavost, abych se mohl vrátit do svého zaměstnání a splatit svůj velký dluh tím, že budu pečovat o zdraví lidí, “ kál se před okresním soudem v září Šampalík.

Nehoda na PlzeňskuVideo: Patrik Biskup, Právo

Že kamarády odveze domů se rozhodl proto, že nesehnali žádný odvoz. Jejich cesta skončila po sedmi kilometrech. „Najel jsem na krajnici, která se utrhla. Pak jsem uslyšel ránu a vzápětí vystřelily airbagy. Dan visel hlavou dolů, byl v bezvědomí, chrčel, ale dýchal. Neodpovídal mi. Snažil jsem se najít i Milana, ale toho jsem nikde nenahmatal ani jsem ho neslyšel,“ popisoval tehdy nehodu Šampalík.

Vyplatil milion

Všechny tři muže z auta museli vyprostit hasiči. „Mě naložili do sanitky, Dana do vrtulníku. V tu chvíli mně bylo jasné, že Milan asi zemřel,“ popsal Šampalík, který už pozůstalé rodině po kamarádovi vyplatil milion korun a vzdal se řidičského průkazu.

„Bylo pro mě těžké uvěřit tomu, co se stalo, protože jsme tohle nikdy nedělali. Dokonce jsme řízení v opilosti odsuzovali. Budu si to vyčítat taky, protože mám svůj rozum a mohl jsem takovému neštěstí zabránit,“ litoval u soudu přeživší spolujezdec Daniel Hajšman, který je vedoucím právního odboru plzeňského krajského úřadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám