Hlavní obsah

Za smrt dítěte při domácím porodu stíhají rodiče

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie obvinila manželský pár z jižního Plzeňska za smrt dítěte při domácím porodu. K tragédii došlo loni v srpnu v malé obci na rozhraní okresů Plzeň-jih a Domažlice. Čerstvě narozený chlapeček zemřel na podchlazení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že v souvislosti s úmrtím novorozence při domácím porodu bylo zahájeno trestní stíhání muže a ženy pro zločin usmrcení z nedbalosti,“ uvedla na dotaz Práva náměstkyně okresní státní zástupkyně Taťana Ulčová.

Blíže se ale s ohledem na citlivost případu nechtěla vyjadřovat. Pouze doplnila, že v případě prokázání viny hrozí obviněným až šest let vězení.

Nezajistili odbornou pomoc

Podle zjištění Práva vyšetřovatelé kladou rodičům za vinu, že nezajistili miminku řádnou odbornou pomoc, přestože se jednalo o předčasný porod v 28. týdnu těhotenství. Dítě zemřelo na podchlazení. Pomoc zavolali manželé v okamžiku, kdy už dítě nejevilo známky života.

Žena z Ostravy neplánovaně porodila doma

Domácí

„Zdravotníci byli přivoláni k resuscitaci novorozeného dítěte. O jeho oživení se pokoušeli desítky minut. Lékařka ale musela nakonec konstatovat smrt,“ uvedla tehdy mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Pokud by dítěti byla včas poskytnuta lékařská pomoc, mělo podle vyjádření soudního znalce devadesátiprocentní šanci na přežití.

Pro šestatřicetiletou matku to byl druhý domácí porod. Během něj nebyla přítomna žádná porodní asistentka. Žena záchranářům tvrdila, že dítě po porodu normálně dýchalo. Komplikace údajně nastaly až o několik hodin později. Proto s manželem vytočili tísňovou linku.

Podle starostky obce jde o bezproblémovou rodinu. „Vlastně o nich ani nevíme. Postavili si nový domek a veřejně se nijak neangažují,“ dodala.

Samotný domácí porod není podle současné platné legislativy nelegální a nelze ho považovat za protiprávní jednání. Za to, že žena přivede potomka na svět doma, ji proto není možné trestně stíhat ani ji jakkoli pokutovat nebo na ni volat polici či orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Hazard se zdravím

„Zakázaný sice není, ale měl by být proveden tam, kde je možné během několika málo minut zorganizovat operační pomoc. Pokud si člověk bez dostatečného odborného vzdělání dovolí uvažovat nad touhle variantou, že to ustojí a dokáže, tak je to prostý hazard se zdravím a životem dítěte i matky,“ řekl Právu gynekolog a soudní znalec Jaroslav Feyreisel.

V každé třídě je aspoň jedno dítě ze zkumavky

Styl

Jak dodal, mnohem větší riziko komplikací je u předčasného porodu. „Takové dítě nemá vypracované a dozrálé všechny mechanismy tak dobře, aby jej bylo možné ponechat bez kvalitní zdravotní péče, která se postará o jeho základní životní funkce, jako je srdeční činnost či dýchání,“ uvedl dále Feyreisel.

Upozornil také na to, že předčasně narozenému dítěti hrozí ztráta jeho tělesné teploty, což mu může zásadně ublížit. „Zachování tělesné teploty na dostatečné úrovni je základní podmínka existence života. Proto také učíme mediky, sestry a porodní asistentky základnímu pravidlu, že dítě musí být po porodu zabaleno do teplé pokrývky nebo umístěno do vyhřívaného prostoru,“ uzavřel gynekolog.

Podle Ústavního soudu je právo na svobodnou volbu místa a způsobu porodu z hlediska rodičů limitováno jen zájmem na bezpečném porodu a zdraví dítěte. „Tento zájem však nelze vykládat jako jednoznačnou preferenci porodů ve zdravotnických zařízeních.“ stojí v nálezu ÚS z roku 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

V Gentu bliká lampa, když se narodí dítě

Vypravili jsme se do belgického Gentu, města vzdáleného 55 kilometrů západně od Bruselu. Prošli jsme se ulicemi, kde každý dům vypadá jako malé umělecké dílo,...

Boris Johnson čeká s přítelkyní dítě

Přítelkyně britského premiéra Borise Johnsona Carrie Symondsová je těhotná. Dítě by se mělo narodit na počátku léta. Uvedl to mluvčí páru, a dodal, že premiér...

Výběr článků

Načítám