Hlavní obsah

Za rybí masakr nikdo k soudu nepůjde. Nešlo o týrání, rozhodla policie

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Za úhyn několika tun ryb během dubnového výlovu rybníka Labuť v Žinkovech na Plzeňsku nikdo k soudu nepůjde. Policisté případ odložili.

Foto: Josef Dytrych

Při výlovu uhynuly více než čtyři tuny ryb.

Článek

„Nezjistili jsme nic, co by nasvědčovalo tomu, že byl spáchán trestný čin,“ řekla Právu mluvčí policejního ředitelství Plzeň-venkov Ivana Jelínková. Podle ní policisté případ prověřovali pro podezření z přečinu týrání zvířat. „Mohlo by se ale jednat o přestupek, proto jsme spis postoupili správnímu orgánu,“ doplnila Jelínková.

Výlov na Plzeňsku, který skončil rybím masakrem, šetří policie jako týrání zvířat

Krimi

Rozhodovat bude odbor životního prostředí Městského úřadu v Nepomuku. Podle starosty Jiřího Švece si úředníci vyžádali od státní veterinární správy odborné vyjádření k příčině úhynu ryb. „Policisté případ uzavřeli bez tohoto klíčového důkazu. Může se tak klidně stát, že až náš správní orgán obdrží stanovisko veterinářů, dojde k závěru, že se jedná o podezření z trestného činu, a spis pošle zpět policii,“ dodal Švec.

Podle Richarda Bílého z Krajské veterinární zprávy v Plzni policisté skutečně o vyjádření k příčině úhynu ryb nepožádali. „Udělal to nyní až správní orgán,“ dodal Bílý.

Neměly kyslík

Více než šedesátihektarový rybník, který patří společnosti Klatovské rybářství, se tehdy lovil poprvé po 16 letech. Důvodem byla oprava bezpečnostního přelivu, který je v havarijním stavu. Po upuštění vody se část ryb místo do loviště k hrázi dostala do krajů rybníka a přítokové stoky, kam se pro ně rybáři kvůli několik metrů vysoké vrstvě bahna nedostali. Rybám tam chyběl kyslík a udusily se. Další ryby pak doplatily na zvířené bahno, které jim zacpalo žábry. Mezi zdechlinami byly i kapitální kusy, například více než dvacet kilogramů vážící tolstolobici.

„Celkem uhynulo téměř pět tun ryb. Jednak v samotném rybníce a pak také v říčce pod ním, kam po otevření stavidla splavaly už přidušené. Všechny byly zlikvidovány v kafilérii,“ připomněl Bílý.

Podle ředitele Klatovského rybářství Václava Voráčka nebyl výlov rybníka, kterým trvale protéká řeka Úslava, vůbec jednoduchý. „Lovící udělali vše, co bylo v jejich lidských a technických možnostech. Je zbytečné dnes řešit, co se mělo udělat jinak. Bohužel, stalo se. Celá situace mě velice mrzí a ujišťuji, že se k nápravě stavu postavíme čelem,“ prohlásil Voráček s tím, že záměrem rybářů rozhodně nebylo jakkoliv rybí obsádku poškodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám