Hlavní obsah

Za rozsekání matčina partnera mačetou zpřísnil mladíkovi soud trest. Odsedí si 10 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O tři roky déle stráví ve vězení čtyřiadvacetiletý Lukáš Novák, kterého původně poslal českobudějovický soud na sedm let do vězení za vraždu o osmnáct let staršího druha jeho matky. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze vyslyšel námitky státního zastupitelství a zpřísnil trest na deset let. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod Lukáše Nováka k odvolacímu souduVideo: Novinky

 
Článek

„Dali jsme plně za pravdu argumentům, které zde uvedla statní zástupkyně,“ odůvodnil rozhodnutí předseda senátu Jiří Lněnička.

Budějovický soud totiž Novákovi uložil trest mimořádně snížený pod spodní hranici základní trestní sazby, která v tomto případě činí 10 až 18 let vězení. „Moderační ustanovení by mělo být pouze mimořádné. Mimořádnost musí spočívat v mimořádných okolnostech případu nebo mimořádných poměrech pachatele,“ vysvětlil Lněnička s tím, že ani jedno z toho splněno nebylo.

Tím akceptoval námitky státního zástupce, který v podaném odvolání také podotkl, že se nejednalo o Novákovu nutnou obranu.

Novák napadl mačetou přítele své matky loni v lednu v chatě v Truskovicích u Vodňan v jižních Čechách. Stalo se tak po oslavě narozenin Novákovy matky.

Byl prý alkoholik a týral rodinu

S jejím partnerem, který byl alkoholik a rodinu údajně dlouhodobě týral, se v inkriminovaný den slovně i fyzicky napadali. Konflikt vyvrcholil nad ránem, kdy poškozený na Nováka zaútočil a chvíli se rvali. Po rvačce Novák z chaty odešel, aby se za chvíli vrátil a několikrát muže sekl mačetou s třiceticentimetrovou čepelí.

„Sám sobě se hnusím za to, co jsem udělal. Lituji toho, ale chtěl jsem pomoci matce,“ hájil se před budějovickým soudem Novák. Muž nedlouho po útoku zemřel.

Novák si trest odsedí v mírnější věznici s ostrahou, která je podle soudu plně dostačující k Novákově nápravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám