Hlavní obsah

Za půlmiliardový únik obviněn čtvrtý člověk

– PRAHA

Policie v úterý zadržela čtvrtého podezřelého v kauze půlmiliardového celního úniku jihlavské společnosti M5, která dovážela motorovou naftu a benzín. V noci J.K. obvinila ze spoluúčasti na organizování celního úniku a nyní čeká na rozhodnutí soudu o vazbě, řekl dnes ČTK státní zástupce Vladimír Trýzna.

Foto: Jaroslav Blažek

Nejstarší obyvatelka Pilníkova

Článek

Předloni v červnu policie obvinila jednatele M5 Martina Haimanna a Milana Vítka. Podle Trýzny v případu fungovali jako takzvaní bílí koně. První z údajných organizátorů Radovan Krejčíř byl zatčen a obviněn měsíc po nich.

Policie od počátku považovala za podezřelého z organizování trestné činnosti i J.K., který se však rok kontaktu s policií vyhýbal. Až když státní zástupce zveřejnil úmysl stíhat jej jako uprchlého, sám se v doprovodu advokátky dostavil na policii.

Krejčíř je ve vazbě kvůli jiné trestné činnosti, Haimann a Vítek byli propuštěni, protože jim uplynula vazební lhůta. "Krejčíř spolu s J.K. celou akci vymysleli, naplánovali a zaplatili její rozjezd," uvedl již dříve Trýzna. Podle něj si dvojice vybírala vhodné firmy, do nichž dosazovala své lidi, aby realizovali jejich plán. Dnes Trýzna nevyloučil stíhání dalších osob.

Svědci se bojí vypovídat

Haimanna a Vítka policie zadržela a obvinila na základě trestního oznámení, které podalo Generální ředitelství cel. Jsou podezřelí z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Předloni v červenci byl obviněn Krejčíř. Při domovní prohlídce u něj policie našla dokumenty, které naznačovaly jeho napojení na kauzu M5. Doma měl také zbraně bez povolení.

Nelegální činnosti se obvinění údajně dopouštěli od listopadu 2001 do ledna 2002. Policie zjistila, že zneužívali povolení nezajišťovat celní dluh. To znamená, že nemuseli na hranicích hotově platit clo. Přitom je nejistila třetí osoba, například spediční firma či banka. Zákon takové povolení umožňuje, ale celní dluh musí být uhrazen do deseti dnů. Obvinění ale dluh nespláceli.

Trýzna již dříve uvedl, že se svědci v kauze M5 bojí vypovídat. Jejich strach zesílil, když byl loni v listopadu u Orlické přehrady zastřelen Petr Šebesta. Vrah tehdy vtiskl zavražděnému do ruky prázdnou nábojnici jako mafiánskou výstrahu a zmizel. Šebesta byl významným svědkem. Podle Práva měl zásadní poznatky o Krejčířovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspekce vyšetřuje elitního policistu

Inspekce ministra vnitra vyšetřuje náměstka ředitele nového Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Milana Šišku pro podezření z trestného činu maření...

Vražda Šebesty zastrašila svědky

Svědci v případu vyšetřování daňových úniků společností M5 a Bena ve výši okolo 3,2 miliardy korun dostali strach a nechtějí svědčit. Jako důvod uvádějí obavy,...

Výběr článků

Načítám