Hlavní obsah

Vražda Šebesty zastrašila svědky

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Svědci v případu vyšetřování daňových úniků společností M5 a Bena ve výši okolo 3,2 miliardy korun dostali strach a nechtějí svědčit. Jako důvod uvádějí obavy, aby neskončili jako Petr Šebesta, kterého loni v listopadu zastřelil neznámý pachatel v luxusním areálu na Vystrkově u Orlické přehrady.

Foto: Zdena Hanusová

Hold byl plný barev a úsměvů

Článek

Vrah vtiskl zavražděnému do ruky prázdnou nábojnici jako mafiánskou výstrahu a zmizel. Zavražděný Šebesta byl významným svědkem vyšetřování půlmiliardového daňového úniku společnosti M5 při dovozu ropných produktů, ze kterého je obviněn Radovan Krejčíř jako hlavní organizátor úniku s dalšími spolupachateli. Machinace umožnili celníci, kteří společnosti M5 vystavili povolení nezajišťovat celní dluh a zřejmě zanedbali kontrolu.

"Zavraždění Šebesty je pro svědky důvodem, proč nechtějí svědčit, vystupovat proti Krejčířovi a spol.," řekl ve čtvrtek Právu státní zástupce Vladimír Trýzna z odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražského Vrchního státního zastupitelství, který dozoruje vyšetřování.

"Šebesta měl zásadní poznatky k M5 a Krejčířovi," upřesnil Trýzna. Uvedl, že svědci jsou znepokojeni i neobjasněným zmizením Krejčířova otce Lamberta. "Někdo tvrdí, že nežije. Jiní jsou zase přesvědčeni, že je na neznámém místě mimo území republiky," míní státní zástupce.

Šebesta byl přitom zastřelen týden po uvržení Krejčíře do vyšetřovací vazby. Policie nemá tušení, kdo je pachatelem, takže vrah může kdykoli znovu udeřit.

Vyšetřování Beny začalo souběžně s M5

Kauza půlmiliardového daňového úniku společnosti M5 je vyšetřována spolu s daňovým únikem společnosti Bena ve výši 2,7 miliard korun.

"Rozdíl je v tom, že Bena měla povolení při dovozu ropných produktů provozovat celní sklad, nikoli povolení nezajišťovat celní dluh jako M5. Vyšetřování se však před dvěma lety rozeběhlo souběžně s M5. Policie měla ke společnosti Bena určité indicie. Celní správa souběžně zareagovala v okamžiku, se v Beně rozhodli zametat stopy za daňovými úniky a převést to na nějakou obskurní firmičku," vysvětlil Trýzna s tím, že Celní správa sama upozornila policii na podezření z daňových úniků. To samo o sobě není podle státního zástupce důkazem, že je v Celní správě vše v pořádku.

Kdo do útvaru Finanční policie

"V této věci celníci (v kauze M5 a Bena, pozn. red.) přímo vyslechnuti nebyli," přiznal po dvou letech vyšetřování Trýzna.

Na dotaz, zda důvodem nevyslechnutí celníků a prodlení ve vyšetřování není špatná činnost Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), Trýzna odpověděl poněkud záhadně: "Je to soubor všech vlivů. Od všeho něco. Nechci tím říci, že policisté něco dělají nebo nedělají, nicméně je to záležitost velice komplikovaná a do vývoje zasáhlo mnoho různých událostí."

Ředitel ÚOKFK Jiří Pálka případ tak neurčitě nevidí. "Složitosti je nutné rozplést a na jednání celníků si posvítit. Podle trestního řádu je na státním zástupci, aby policisty podpořil a tlačil věci dopředu," míní Pálka.

Tlačit věci dopředu je na čase. Vyšetřování celníků Pálkovými detektivy totiž může napomoci splnit záměr vlády vybudovat 270členný samostatný útvar Finanční policie tak, aby do nového policejního útvaru z Celní správy nepřešli zkompromitovaní lidé, nebo lidé, kteří daňové zájmy státu a zákony nestřežili řádně.

Daňové nedoplatky se v České republice totiž pohybují kolem stovky miliard korun ročně a podle ministerstva vnitra v důsledku podvodů při dovozu a v obchodech s ropnými produkty před dvěma roky začal pokles prodeje pohonných hmot o 6 až 8 procent. Pokles nezpůsobil výpadek poptávky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám