Hlavní obsah

Za přípravu teroristického útoku navrhuje žalobce Slovákovi devět let vězení

Novinky, bad
Praha

Devět let ve vězení se zvýšenou ostrahou a vyhoštění na neurčito navrhuje žalobce pro Dominika Kobulnického (26), obžalovaného z přípravy teroristického útoku a propagace Islámského státu. Podle žalobce je Kobulnického vina prokázána. Muž ji nicméně popírá, od Islámského státu se distancoval a hájí se, že žádný útok nepřipravoval. Verdikt padne v polovině listopadu.

BEZ KOMENTÁŘE: Dominik Kobulnický u soudu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Mám za to, že po provedeném dokazování bylo prokázáno, že se obžalovaný dopustil jednání, pro které na něj byla podána obžaloba,“ prohlásil na úvod své závěrečné řeči státní zástupce Martin Bílý.

Podle něj Kobulnický veřejně propagoval teroristické skupiny, oblékal se jako radikálové, fascinovaly ho techniky Islámského státu, obdivoval ty, kdo jdou na smrt, a podobně.

Vypadal jak nastrčený z BIS, řekl soudu bývalý imám o mladíkovi obžalovaném z terorismu

Krimi

„Výpověď obžalovaného nelze chápat jinak, než že se ztotožňuje s Islámským státem, a tomu odpovídá jeho seberealizace. Imponovalo mu, jak se chovají radikálové z al-Káidy, An-Nusrá a Islámského státu,“ uvedl Bílý.

Žalobce také zmínil Kobulnického přiznání, že se v roce 2015 chystal provést teroristický útok v Prešově.

Bílý také podotkl, že podle posudku je Kobulnický zcela pod vlivem islámského náboženství.

Žádné výbušniny, ale zábavní pyrotechnika

Kobulnického obhájkyně Lucia Švecová měla naopak za to, že Kobulnického vina prokázána nebyla. Žádné tvrzení obžaloby se podle Švecové nepotvrdilo. „Naopak, ta tvrzení se provedeným dokazováním podařilo vyvrátit,“ uvedla Švecová.

Připomněla znalecké posudky a svědecké výpovědi, podle kterých Kobulnický nemá žádné násilnické či agresívní sklony, jak poukazovala obžaloba.

Švecová uvedla, že Kobulnický měl doma chemické látky, ale pouze za účelem výroby zábavní pyrotechniky. V té souvislosti také zmínila, že má mladík mnohaleté zkušenosti s organizováním silvestrovských zábavních show. „Pouze nakoupil chemické látky za účelem výroby zábavní pyrotechniky,“ podotkla Švecová.

Chtěl nemuslimy učit islám, řekli svědci u pražského soudu o mladíkovi obžalovaném z přípravy teroristického útoku

Krimi

„Skutečně jsem neměl v plánu s těmi věcmi nic špatného udělat. Nebylo úplně vhodný a bezpečný skladovat v pokoji paneláku ty chemikálie. Ale měl jsem za to, že je skladuju v takových podmínkách tak, aby se nic nestalo,“ uvedl pak Kobulnický.

Rovněž odmítl i jakoukoliv podporu teroristickým organizacím. „Nepodporuji a nikdy nebudu podporovat žádnou teroristickou organizaci,“ podotkl.

Kobulnický se ve své závěrečné řeči za své jednání omluvil. „Už nikdy nebudu dělat takové věci jako si vyrábět vlastní pyrotechniku. S ohledem na tento případ mám za to, že to nestojí za to. Je to smutné, že to takhle dopadlo, protože jsem neměl žádné zlé úmysly,“ prohlásil a slíbil, že se to už nikdy nebude opakovat. „Chci vést řádný život. Chci být mírumilovným muslimem,” uzavřel Kobulnický.

Když přijal islám, útočit nechtěl

Kobulnický podle obžaloby plánoval provést teroristický útok prostřednictvím více než čtyř kilogramů výbušniny, které v roce 2017 našla policie při razii v jeho bytě, v pátém patře dvanáctipatrového paneláku v pražských Stodůlkách. Podle spisu tím chtěl vyvolat strach v lidech a ohrozit životy.

To ale hned při první výpovědi Kobulnický odmítl. S chemikáliemi a výbušninami chtěl údajně experimentovat, vyrábět dýmovnice a pochodně na Silvestra. Žádný teroristický útok prý neplánoval.

„Takového zvráceného, odporného činu bych nebyl schopen. V minulosti jsem měl takové plány a úmysly, v době, kdy jsem nebyl ještě muslim. Díkybohu jsem od toho upustil,“ dodal.

Během výslechu připustil, že v roce 2015 chtěl spáchat útok na autobusové nádraží v Prešově. Nakonec se plánu vzdal, protože se prý v té době seznámil s opravdovým islámem a uvědomil si, že takové útoky náboženství odsuzuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám