Hlavní obsah

Za loupež jsme měli slíbeno 250 tisíc, řekl obžalovaný z přepadení teplického klenotnictví

– Ústí nad Labem
Právo, ape

Výslechem dalších obžalovaných pokračoval ve středu Krajský soud v Ústí nad Labem v projednávání případu loupeže v klenotnictví v centru Teplic. Obžalováno bylo celkem pět mužů z Litvy, kteří působili jako organizovaná skupina. Jeden z nich před soudem vypověděl, že za loupež měli slíbenou odměnu 10 tisíc eur (asi 252 tisíc korun) pro každého. Všem hrozí až 15 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní před senátem ústeckého soudu

Článek

Škoda byla vyčíslena na více než sedm milionů korun. Dominykas Pivoras, který měl být organizátorem akce, je souzen jako uprchlý.

Loupež se odehrála v centru Teplic v Krupské ulici 17. prosince 2018 dopoledne. Nejprve měli dva z obžalovaných s parukou na hlavě vstoupit do obchodu. Jeden z nich nastříkal prodavačce do obličeje slzný sprej, druhý vytáhl kuličkovou pistoli. Ženu povalili na zem a spoutali ji. Do klenotnictví pak vešli další dva muži, v zadní části obchodu spoutali majitele, další prodavačku a jednoho zákazníka. Přepadení včetně přípravy podrobně soudu popsal Osvaldas Steponavičius, který má status spolupracujícího obviněného.

Soud se začal zabývat loupeží hodinek z teplického klenotnictví

Krimi

„Šel jsem k vitríně, vyndal jsem páčidlo a sekeru a vitrínu otevřel, šlo to jednoduše. Sklo jsem nerozbil, dal ho vedle a sebral všechny věci z vitríny, šlo to rychle,“ řekl Steponavičius. Z vitrín a zázemí obchodu muži ukradli celkem 61 kusů hodinek různých značek. Odcizili také z pokladny zhruba 135 tisíc korun v hotovosti. Způsobili škodu přes sedm milionů korun.

Jeli vlakem

Policisté byli na místě do několika minut a celou ulici uzavřeli. Pachatelé ale z místa utekli ještě před příjezdem policejních hlídek. Většinu z ukradených hodinek předali dalšímu muži, který s nimi v obchodě nebyl. Dva se vrátili do Prahy ve voze, kterým přijeli, dva jeli taxíkem do Ústí nad Labem a pak vlakem.

Loupež podle obžaloby naplánoval uprchlý Dominykas Pivoras, který ale u samotného přepadení klenotnictví nebyl. „Bylo mi slíbeno 10 tisíc eur (asi 252 tisíc korun), peníze bych dostal, až se vrátím do Litvy. Všichni měli obdržet stejnou částku,“ řekl na dotaz soudce Steponavičius.

Soudní jednání má pokračovat ve čtvrtek, kdy by již mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám