Hlavní obsah

Soud se začal zabývat loupeží hodinek z teplického klenotnictví

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvním z případů přepadení klenotnictví na severu Čech se začal zabývat v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem. Z přepadení v Teplicích bylo obžalováno celkem pět mužů z Litvy, kteří působili jako organizovaná skupina, škoda byla vyčíslena na více než sedm milionů korun.

Ústecký soud se začal zabývat loupeží hodinek z teplického klenotnictvíVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Jeden z mužů, který měl být organizátorem akce, je souzen jako uprchlý. Všem hrozí až 15 let vězení. Další lidé z Litvy měli loni vyloupit klenotnictví i v Chomutově a Ústí nad Labem.

Muži přepadli klenotnictví v centru Teplic v Krupské ulici dopoledne 17. prosince 2018. Nejprve měli dva z obžalovaných s parukou na hlavě vstoupit do obchodu. Jeden z nich nastříkal prodavačce do obličeje slzný sprej, druhý vytáhl kuličkovou pistoli. Ženu povalili na zem a spoutali.

Do klenotnictví pak vešli další dva muži, v zadní části obchodu spoutali majitele, další prodavačku a jednoho zákazníka. Jeden z nich poté s pomocí sekery a dláta vypáčil vitríny. Z nich ukradli 61 kusů hodinek různých značek. Odcizili také z pokladny zhruba 135 tisíc korun v hotovosti.

Policisté byli na místě do několika minut a celou ulici uzavřeli. Pachatelé ale z místa utekli ještě před příjezdem policejních hlídek, záběry z městských kamer ukázaly, že ujeli starším stříbrným Renaultem Laguna combi. Ten policisté našli v Praze a tam pachatele druhý den zadrželi.

Lupiči přepadli klenotnictví v Teplicích a utekli

Krimi

Loupež podle obžaloby naplánoval uprchlý Dominykas Pivoras, který ale u samotného přepadení klenotnictví nebyl.

„Podala jsem obžalobu na celkem pět obžalovaných pro zločin loupeže s tím, že jeden z obžalovaných je stíhán jako organizátor trestné činnosti,“ řekla státní zástupkyně Lenka Pastýříková.

Dva z obžalovaných už v přípravném řízení začali spolupracovat s policií. Další u soudu tvrdil, že s loupeží nemá nic společného. „V Teplicích jsem vůbec nebyl, ty ostatní neznám,“ řekl Danas Pečiukonis. Znal prý jen Vitalijuse Ročku, kterému prý v Praze přeparkovával vozidlo a pak byl zadržen policií. Další z obžalovaných Donatas Zapolskis se doznal, že v klenotnictví byl, použil sprej a některé lidi spoutal.

V Německu zadrželi dvojici Litevců s lupem z českého klenotnictví

Evropa

Prodavačka trpí posttraumatickým stresem

Podle zmocněnkyně byl útok na jednu z prodavaček velmi intenzivní. Napadená prodavačka trpí posttraumatickou stresovou poruchou a dodnes se léčí v pracovní neschopnosti. „Ohrožována byla zbraní, nastříkán jí byl do obličeje sprej, svalena byla na zem. Psychické následky jsou velmi zásadní a přetrvávají dodnes,“ řekla u soudu zmocněnkyně. Žena požaduje odškodné za duševní útrapy ve výši 300 tisíc korun.

Soudní jednání má pokračovat i v dalších dnech, mimo jiné jsou v plánu výslechy svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám