Hlavní obsah

Za krádež instantní kávy půjdou do vězení

Novinky, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za krádež dvanácti balení instantní kávy v době nouzového stavu pražský městský soud udělil pravomocně dvěma mužům tresty 18 a 21 měsíců vězení. Původně přitom recidivisté, kteří měli kvůli krádežím problémy se zákonem už v minulosti, dostali tříleté tresty. Podle odvolacího soudu by ale byl tak dlouhý pobyt za mřížemi příliš přísný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Případ se stal 19. března v obchodním centru v pražské Lhotce. Dva bezdomovci tehdy nastrkali kávu v celkové hodnotě 3600 korun do batohu a bez placení prošli pokladnou. Jednoho chytila ochranka. Druhý utekl a schovával se v nedalekém křoví, kde ho dopadli strážníci městské policie.

Muži se k činu přiznali. Soudy měli k dispozici také usvědčující kamerové záznamy a výpovědi pracovníků obchodního domu. O jejich vině tak nebylo pochyb. Soud však částečně vyhověl odvolání obou obžalovaných, kterým se zdál původní uložený tříletý trest příliš přísný.

Za nouzového stavu ukradl salámy a krabičák, dostal 26 měsíců

Krimi

Obhájci navrhovali, aby oba muži dostali podmíněné tresty. Jako jeden z argumentů uváděli, že jde o bezdomovce, kteří pořádně nevěděli, co se v té době dělo. „Nejsou to běžní lidé, co přijdou domů a pustí si zprávy. Žijí ve squatu, svítí si svíčkami a žijí ze dne na den,“ argumentoval jeden z právníků.

„Nejednalo se o žádné rabování nebo krádež respirátorů. Kdyby se to stalo o pár dní dříve, tak dostanou možná podmínku,“ doplnil.

Hrozilo jim až osm let

I tak ale soud přihlédl k tomu, že se krádež stala v době nouzového stavu, který v té době na území Česka platil sedmým dnem. Soudy mohou některé činy spáchané v krizovém období trestat přísněji. V případě krádeží se sazba zvyšuje na rozmezí dvou až osmi let vězení.

Za dvě housky a krabicák měsíce vězení? Krádeže v nouzovém stavu plní věznice

Krimi

Odvolací soud podotkl, že neznalost zákona neomlouvá. Zároveň byl přesvědčen o tom, že muži museli vědět, že se děje něco mimořádného, protože stejně jako ostatní lidé nosili roušky. Jejich obhajobu označil za účelovou.

„Bylo to velmi nejisté období, kdy se situace měnila, a ta situace byla zneužita obžalovanými,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Vladana Woratschová s tím, že na počátku epidemie byla situace nejhorší a v okolních státech umíralo mnoho lidí.

Muž v Brně ukradl pět housek, dostal 1,5 roku natvrdo

Krimi

Zároveň uznala, že kradené věci nebyly důležité pro zajištění bezpečnosti státu, což byla jedna z polehčujících okolností. Odsouzeným na druhou stranu přitížilo to, že byli v minulosti za podobnou trestnou činnost několikrát trestaní, a to obecně prospěšnými pracemi, podmíněnými tresty a v jednom případě i několika měsíci vězení.

„Je zcela evidentní, že mají sklony k páchání takové trestné činnosti,“ zdůraznila Woratschová.

Obhájci odsouzených byli s rozsudkem poměrně spokojeni. Uložené tresty jsou totiž pod hranicí sazby, která začínala na dvou letech ve vězení. Po poradě s klienty ještě zváží, zda nepodají dovolání k Nejvyššímu soudu, což je poslední mimořádný opravný prostředek, kterým mohou verdikt změnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám