Hlavní obsah

Za krádež hlavy trofejního čtrnácteráka myslivec k soudu nepůjde

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Za krádež hlavy uhynulého jelena čtrnácteráka nakonec k soudu myslivec Petr M. (37) z Klatovska nepůjde. Klatovský soudce Jan Kasal po přezkoumání obžaloby případ postoupil k přestupkové komisi. Důvodem je novela trestního zákoníku platná od října letošního roku, která mimo jiného zvyšuje spodní hranici majetkové škody u přečinu krádeže na nejméně 10 000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z popisu skutku vyplývá, že obžalovaný měl svým jednáním způsobit škodu 8 000 korun. Ve věci se tak zjevně nemůže jednat o trestný čin. Nicméně skutek by bylo možné posoudit jako přestupek proti majetku,“ řekl Právu Kasal.

Myslivce policisté odhalili loni v září, když jim nezastavil při silniční kontrole u Červeného Poříčí. Po krátké honičce, při které došlo k drobné nehodě, nakonec řidič zůstal stát. Policisté si zpočátku nedokázali vysvětlit, proč jim Petr M. ujížděl.

Dechovou zkoušku na alkohol mě negativní a auto měl v pořádku. Proto přistoupili ke kontrole vozidla a v kufru jeho fabie našli čerstvě uříznutou hlavu dospělého jelena s mohutným parožím.

Nimrod nejprve tvrdil, že trofej pochází z jelena, kterého ulovil v honitbě mysliveckého spolku Vlastějov, jehož je členem. Když následně policisté tuto jeho verzi vyvrátili, přiznal, že si to vymyslel. Lhaní se snažil ospravedlnit tím, že byl po dopravní nehodě v šoku a domníval se, že jeho vysvětlení bude policejní hlídce stačit. Později uvedl, že zvíře našel mrtvé.

Myslivec na honu nešťastně trefil otčíma, za jeho smrt dostal podmínku

Krimi

„Byl jsem v lese na pozorování a poslechu troubení jelenů v probíhající jelení říji. Za místem zvaným Stará Huť jsem v hustém porostu skutečně našel nepravidelného korunového čtrnácteráka. Zřejmě ho srazilo auto. Trofej byla kapitální, líbila se mi, a tak jsem se rozhodl, že si ji vezmu domů vypreparovat. Byl jsem si vědom toho, že se to nesmí,“ prohlásil Petr M. ve druhé své výpovědi s tím, že je ochotný místo nálezu ukázat.

Žádné tělo zvířete ani stopy krve tam ale policisté nenašli. „Jako dlouholetý myslivec a držitel loveckého lístku věděl, že zvíře nebo jeho část patří uživateli honitby, ve které bylo uloveno nebo nalezeno uhynulé,“ stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání Patra M. z letošního února s tím, že odcizením trofeje způsobil myslivec škodu správci šumavského národního parku ve výši 8 000 korun.

Myslivec na lovu kachen postřelil kolegu. V zádech měl 14 broků

Krimi

Roman Toman ze Správy Národního parku Šumava v této souvislosti upozornil, že kdo najde uhynulé zvíře, sice nemá povinnost to ohlásit správci revíru, ale na druhé straně si ho nemůže přisvojit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám