Hlavní obsah

Za koronakrize se pohádal se strážníkem a nabral ho na kapotu, dostal 5 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli banalitě týkající se přístupu do budovy Městského úřadu ve Znojmě v době jarní koronakrize se dostali do sporu hlídkující strážník a Jan Staněk. Mladý muž zasypal městského policistu urážkami a pak chtěl rychle zmizet. Jenže strážník se rozhodl jej zastavit, na což Staněk reagoval tím, že se proti muži zákona rozjel autem a nabral jej na kapotu. Za násilí proti úřední osobě mu brněnský krajský soud ve středu potvrdil pět let vězení.

Jan Staněk po hádce najel autem do strážníka.Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K incidentu došlo na konci dubna. Strážník v budově dohlížel na dodržování koronavirových opatření týkajících se například maximálního počtu lidí v budově úřadu.

Staněk podle spisu na strážníka vulgárně pokřikoval, odmítl na výzvu prokázat totožnost a pak se utíkal schovat do auta zaparkovaného nedaleko úřadu. Strážník se mu pak pokusil zabránit v odjezdu, Staněk ale místo toho začal túrovat motor, rozjel se proti muži zákona a mírně do něj narazil.

Muž si odmítl nasadit na letišti roušku. Potom napadl čtyři policisty

Cestování

Jenže tím incident neskončil. Strážník tasil zbraň, ale Staňka to neodradilo, znovu se rozjel, muže v uniformě nabral na kapotu a prudce zrychloval. Po několika desítkách metrů se strážníkem držícím se na kapotě musel zabrzdit kvůli jinému autu, což městský policista využil k tomu, aby seskočil. Staněk potom šlápl na plyn a zmizel.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Staněk po hádce najel autem do strážníka.

Staňka Okresní soud ve Znojmě potrestal pěti roky vězení. Muži se ale trest zdál příliš přísný a podal odvolání. „Soud k tomu přistupoval apriori tak, že klient je vinen. Strážníkově verzi uvěřil, ale při svědectví klienta a jeho přítelkyně do jejich výpovědi zasahoval. Nepopíráme, že se klient na incidentu podílel a bylo tam i nějaké osočení, ale i strážník ten incident vyhrotil,“ prohlásil mužův advokát.

Za usmýkání muže za autem chce žalobce pro expolicistu 13 let

Krimi

Odvolací senát v čele s Hanou Kleinovou ale pro podobné námitky neměl pochopení. „Je potřeba zdůraznit, že strážník se nedopustil žádného excesu. Měl právo korigovat chování obžalovaného. Nejsou pochyby, že obžalovaný byl agresivní, a když do strážníka najel, použil auto jako zbraň,“ zdůraznila Kleinová s tím, že jen shodou okolností nedošlo k vážnému zranění městského policisty.

„Všichni občané se musí podřídit autoritě policisty nebo strážníka. Pokud se jim něco nelíbí, mohou si stěžovat. Šlo jednoznačně o trestný čin. Trest je v tomto případě nepřiměřeně mírný. Obžalovaný byl v podmínce z předchozího podmínečného propuštění z vězení. Jeho trestní minulost je bohatá. Měl dostat minimálně 7,5 roku vězení. Ale protože se státní zástupce neodvolal, nelze mu trest zvýšit,“ dodala Kleinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám