Hlavní obsah

Za brutální zbití dívky větví uložil soud muži 6,5 roku vězení

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za pokus o těžké ublížení na zdraví poslal v pondělí Městský soud v Praze na 6,5 roku do vězení recidivistu Romana Lomoze (45). Muž podle obžaloby brutálně napadl větví loni v listopadu tehdy šestadvacetiletou ženu ve squattu u Libeňského mostu. Poškozená měla otřes mozku, zbité ruce i nohy.

Foto: Novinky

Roman Lomoz u městského soudu (10. června 2019)

Článek

Podle soudce Jana Šotta se bezpečně prokázalo, že to byl právě Lomoz, kdo dívku napadl. Usvědčila ho podle něj výpověď poškozené, která byla v souladu s dalšími důkazy a znaleckými posudky.

Obžalovaný, který po celou dobu hlavního líčení nevypovídal a nekomentoval ani výpovědi svědků, trest přijal a vzdal se práva na odvolání. Státní zástupkyně si nechala čas na rozmyšlenou, zda odvolání podá. V závěrečném návrhu požadovala trest v horní polovině trestní sazby, která se v tomto případě pohybuje od pěti do dvanácti let.

Soudce rozhodnutí o nižším trestu vysvětloval hlavně tím, že Lomoz po napadení ženy sám přivolal polici a záchranku.

Byla to ale jediná polehčující okolnost v případu, jinak proti Lomozovi hrál fakt, že byl v minulosti již sedmnáctkrát souzen kvůli krádežím i násilí. Rovněž součástí nynějšího verdiktu je trest za sedm krádeží potravin a dalšího zboží v supermaketu. Soudní znalci Lomoze navíc popsali jako člověka, u kterého je náprava nemyslitelná.

Roman Lomoz u městského souduVideo: Novinky

Soud musel závěr hlavního líčení několikrát odročit, protože se nepodařilo ze zdravotních důvodů vyslechnout poškozenou dívku. Ta v pondělí na dotaz soudu, kdo ji napadl, ukázala v jednací síni na Lomoze a popsala celý děj ze 7. listopadu 2018.

Obžalovaný ji podle jejích slov napadl poté, když po něm chtěla cigaretu a stěžovala si na svou životní situaci, kdy ji podle jejích slov někdo znásilnil a měla znovu problémy s užíváním alkoholu.

Lomoz byl prý pod vlivem pervitinu a dívčiny nářky mu zřejmě vadily, tak popadl dřevěnou větev a surově ji bil zejména do hlavy. Dívka se podle lékařského posudku snažila bránit rukama.

Útok byl podle kriminalistů natolik silný, že hrozilo mnohem vážnější zranění. Dívku léčili měsíc v nemocnici a stále trpí posttraumatickou poruchou. Státní zastupitelství původně hovořilo o pokusu o vraždu, soud ale Lomoze nakonec poslal do vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví, nepodařilo se podle něj prokázat, že měl Lomoz v úmyslu dívku usmrtit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám