Hlavní obsah

Za brutální vraždu kamarádky dostal jednadvacetiletý mladík 20 let vězení

Právo, hon, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Případ brutální vraždy 26leté ženy, k níž došlo loni na konci března v Polance nad Odrou na Ostravsku, uzavřel ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě. Jednadvacetiletý Patrik Konečný, který se s obětí kamarádil od dětství a v době vraždy dívce pomáhal s pracemi na zahradě rodinného domu, stráví za mřížemi 20 let.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u soudu. Archivní videoVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Jednalo se o útok likvidační, jednalo se o ubití,“ řekla soudkyně Petra Hajdíková a dodala, že mladík měl loupežný motiv. Obžalovaný byl ve špatné finanční situaci, měl velké dluhy. V minulosti byl odsouzen za podvody.

Jak vyplynulo z vyšetřování, muž má silné sklony k agresivitě. Potvrdily to nejenom znalecké posudky, ale i výpovědi řady svědků. Podle znalců jde navíc o osobu se sociální poruchou osobnosti. „Ta se projevuje v uspokojování vlastních potřeb bez ohledu na okolí. Je bezohledný vůči ostatním,“ rekapitulovala soudkyně závěr znaleckého posudku v oboru psychologie.

O necitlivosti Konečného svědčí i chování po zločinu. Peníze, o které svou kamarádku okradl, začal hned utrácet - naházel je do hracích automatů a nakupoval si za ně oblečení. „Dalo by se říci, že ty peníze rozhazoval,“ konstatovala soudkyně.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Patrik Konečný přichází k soudu.

Mladá žena zemřela v přízemí rodinného domu 29. března okolo 15. hodiny poté, co jí Konečný uštědřil minimálně 26 ran do hlavy, obličeje a krku. Vražedný nástroj se policii nepodařilo nalézt, podle posudků šlo ale o více předmětů.

Dívka podlehla devastujícím poraněním v průběhu několika desítek minut po útoku. Nehybné tělo našli v krvi její příbuzní. K činu měl vést mladíka zištný motiv. Z místa si totiž odnesl minimálně 60 tisíc korun a další věci, hlavně šperky a hodinky za dalších minimálně 52 tisíc korun.

Prý ho přinutili

Policistům se muž nejprve přiznal, s obhájcem ale už výpověď zpochybnil s tím, že ho k přiznání přinutili vyšetřovatelé. „Nemohu říci, že by bylo nějaké doznání, klient vinu konstantně od sdělení obvinění popírá. Nepopírá však, že na místě byl. Z místa se ale vzdálil a nevraždil,“ uvedl před zahájením hlavního líčení advokát Konečného Jaromír Parobek.

Konečný pak u soudu tvrdil, že ho policisté u výslechu i jednou udeřili. Kamarádku prý našel už mrtvou, na jeho slova nereagovala. Proto zpanikařil a utekl, aniž by zavolal záchranku. Jak se do jeho batohu dostaly peníze či dívčiny šperky, vysvětlit nedovedl. Stejně tak neuměl Konečný logicky zdůvodnit, proč poté, co od zavražděné utekl, navštívil kamarády, byl hrát na automatech, zastavil se v zastavárně vyplatit notebook a koupil si oblečení, obuv a marihuanu.

„Ze začátku jsem si myslel, že je to špatný sen, ale nedokážu vysvětlit, proč jsem se takto choval,“ tvrdil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám