Hlavní obsah

Z kamaráda tahali milióny. Teď jsou u soudu

Právo, Patrik Biskup

Mohl si ve stáří užívat přepychu, o jakém se většině důchodců může jen zdát. Po smrti rodičů Karlu Flaislebenovi spadl do klína pořádně velký balík peněz a k tomu ještě několik nemovitostí včetně činžovního domu. Jenže stačilo, aby narazil na nesprávné přátele, a z bohatého dědice se stal žebrák živořící ve starobinci.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jednašedesátiletý Karel Flaisleben u soudu. O zděděný majetek jej měl připravit trojlístek podvodníků.

Článek

O majetek za desítky miliónů měl jednašedesátiletého invalidního důchodce připravit trojlístek podvodníků. Případ tento týden otevřel Krajský soud v Plzni.

Ani jsem si nestačil přečíst, co vlastně podpisuji
Karel Flaisleben

„Obžalovaní využili ovlivnitelnosti poškozeného. Pod různými záminkami z něj vylákali finanční prostředky a připravili ho o nemovitosti. Způsobili mu tím škodu 23 miliónů korun,“ uvedla státní zástupkyně Dagmar Lindenthalová.

Začalo to pozemky

Vše začalo v roce 2008, kdy obžalovaný Arnošt Gindra (51) přesvědčil Flaislebena, aby koupil pozemky v okolí Železné Rudy za údajnou cenu několika miliónů, ačkoliv skutečná kupní cena byla jen v řádech stovek tisíc.

„Od poškozeného vybral sedm miliónů a nižší cenu uvedenou v kupní smlouvě mu odůvodnil tím, že je to kvůli menší dani z převodu nemovitosti. Částku v kupní smlouvě pak obžalovaný předal prodávajícím a zbytek peněz si nechal,“ uvedla žalobkyně.

Po nějakém čase Gindra se spoluobžalovaným Josefem Mižigarem přišli za Flaislebenem s nabídkou společného podnikání, kterou podmiňovali prodejem jeho nemovitostí. „Nechali mu podepsat kupní smlouvy, ale po realizaci prodeje nikdy žádné peníze nedostal,“ sdělila Lindenthalová. Následovaly smyšlené smlouvy o půjčkách, u nichž Flaisleben ručil nemovitostmi. I o ty následně přišel.

Pořád spěchali

„Okradli mě o všechno, nemám ani korunu. Ještě z toho mají radost,“ řekl Právu Flaisleben před zahájením soudního procesu. Spíš než člověka ale připomíná lidskou trosku. Nešlo ani přehlédnout, že má zdravotní problémy. Špatně chodí, při každém kroku se musí opírat o hůl. „Každý nějak skončí, ale já jsem si tahle svůj konec rozhodně nepředstavoval,“ utrousil Flaisleben ještě předtím, než vstoupil do jednací síně. Kvůli zdravotnímu stavu vypovídal vsedě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Arnošt Gindra u soudu. Vypovídat před soudem odmítl.

„Všechno bylo hrozně rychlé, pořád na mě spěchali. Ani jsem si nestačil přečíst, co vlastně podpisuji,“ líčil poškozený muž. Za prodej nemovitosti prý nikdy žádné peníze nedostal. Řekl také, že když odmítl ručit svými nemovitostmi, obžalovaní ho zastrašovali. „Hrozili mi, že když jim nepodepíšu zástavní smlouvu, tak mě zabijou a někde zakopou,“ vybavoval si Flaisleben.

Podle Mižigara jsou slova poškozeného muže jedna lež. „Všechno jen hraje, i to svoje kulhání. Dělá ze sebe chudinku, aby to dostal zaplaceno dvakrát. Je pěkně vyčuraný,“ prohlásil Mižigar s tím, že peníze za prodej nemovitostí Flaislebenovi vyplatil na ruku. „Mám od něj podepsané příjmové doklady,“ sdělil soudu obžalovaný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní Mižigar a Jíchová. Spolu s Gindrou měli Karla Fleislebena připravit o veškeré dědictví.

Tvrzení Flaislebena o tom, že nedostal zaplaceno, prý není z jeho hlavy. „Je naočkovaný zlým člověkem, se kterým jsem se nepohodl. Ten ho navedl, co má říkat. Nechal se zaprodat, aby mě mohla policie obvinit,“ řekl dále Mižigar a doplnil, že Flaisleben si hrál na grófa. „Utrácel v hernách, za večer tam někdy nechal i milión. Rád také chodil do nevěstinců,“ uzavřel Mižigar.

Vypovídat před soudem odmítl Gindra. K obvinění se nevyjádřil ani v průběhu policejního vyšetřování. Pouze řekl, že se necítí být vinen.

Soud bude pokračovat výslechy svědků, rozsudek by mohl padnout v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám