Hlavní obsah

Z auta vyskočil pes, cyklista se lekl, upadl a ochrnul. Majitelka dostala podmínku

Právo, Petr Kozelka

Hodně draho přišla chvilková nepozornost při vypouštění psa ze zavazadlového prostoru auta majitelku zvířete. Vyskakujícího chlupáče se totiž lekl projíždějící cyklista, prudce zabrzdil a havaroval. Při pádu si cyklista zlomil páteř a zůstal ochrnutý. Majitelka sice vyvázla s podmínkou, ale musí muži zaplatit 210 tisíc korun. Dalšího odškodného se může zraněný domáhat u civilních soudů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K nehodě došlo loni v létě na Vysočině. Jedenačtyřicetiletá žena zaparkovala auto u silnice a otevřela kufr. Jenže v tu chvíli kolem jel sedmašedesátiletý muž na kole.

„Pes částečně vběhl do prostoru silnice, cyklista začal brzdit, až došlo k jeho pádu přes řídítka, přičemž v důsledku pádu cyklista utrpěl zlomeninu páteře s poraněním míchy,“ popsal situaci předseda odvolacího senátu brněnského krajského soudu Josef Teplý.

Pes byl na vodítku mimo silnici, tvrdí žena

Žena už si vyslechla podmíněný trestu u okresního soudu v Žďáru nad Sázavou, ale nehodlala se s ním smířit. „Necítím se vinna, psa jsem měla na vodítku. Byla jsem mimo komunikaci. Reakci poškozeného nechápu. Na léčení jsem mu nic neposlala,“ řekla žena u soudu.

„Nepodařilo se zjistit, kdo je za následky odpovědný. Nepodařilo se prokázat, že pes vběhl na silnici. A pokud cyklista spadl a pes nebyl přitom na silnici, není to vina mojí klientky,“ dodala advokátka.

Soudce: Na to, jak je nepokorná, je to mírný trest

Soudce Teplý zdůraznil, že není vůbec rozhodující to, zdali došlo k přímému střetu. „Důležité je, že pes vběhl na vozovku ve chvíli, kdy tudy poškozený projížděl. Cyklistovi nelze vyčítat, že z úleku zmáčkl obě brzdy a byl katapultován z kola. Sama obžalovaná přitom připouštěla, že pes ve vozovce byl, popírá to až při odvolání. Byť mohl být pes na vodítku, to mělo necelé dva metry, takže přesto mohl skočit do vozovky,“ upozornil Teplý.

Žena si vyslechla trest tří měsíců s podmíněným odkladem na jeden rok. „Trest je v tomto případě velmi mírný, až nepřiměřený. Je to jen formální potrestání. S ohledem na absenci pokory a sebereflexe, jak jsme tu slyšeli, je to moc mírné. Poškozený neporušil žádná pravidla silničního provozu, jel spořádaně po silnici a reagoval tak, jak by asi reagoval každý průměrně inteligentní jedinec na kole, kterému by do cesty vběhl pes,“ zakončil Teplý.

Reklama

Výběr článků

Načítám