Hlavní obsah

Vrchní soud stvrdil dohodu v kauze solárního podvodu Zdeňka Zemka staršího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucký vrchní soud v úterý stvrdil dohodu o vině a trestu včetně náhrady škody státu v případu obžalovaného Zdeňka Zemka staršího v kauze solárního podvodu. Původně uzavřená dohoda zahrnovala tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun, k rozhodnutí však připojil krajský soud při schválení dohody ještě náhradu škody státu ve výši 18,6 milionu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zdeněk Zemek (archivní foto)

Článek

S výší náhrady škody nesouhlasil Zemek ani Česká republika, jejich odvolání však v úterý soud zamítl.

Podle obžaloby Zemek spáchal zvlášť závažný zločin podvodu. Zemkova solární elektrárna VT-Sun získala licenci 31. prosince 2010 v době, kdy nebyla dokončená, přičemž tak získala vyšší cenu za odběr. Důvodem bylo to, že pro elektrárny uvedené do provozu v roce 2010 platila garantovaná výkupní cena elektřiny 12 150 korun za megawatthodinu na 20 let, od roku 2011 tato cena klesla na 5500 korun za megawatthodinu. Podle obžaloby vznikla škoda přes 100 milionů korun.

Podmínka a osm milionů. Miliardář Zemek se dohodl na trestu za soláry

Krimi

Přijetím dohody o vině a trestu se 61letý Zemek přiznal k tomu, že se dopustil podvodu a pokusu o podvod, když podepsal nepravdivý předávací protokol dokazující dokončení elektrárny v prosinci 2010, přičemž ještě v lednu 2011 byly v elektrárně instalovány panely i další součástky. Při sjednání dohody byla vzata v potaz doba, která od spáchání podvodu uplynula či Zemkův věk i zdravotní stav.

Soud už dříve poslal do vězení Zemkovy syny Alexandra a Zdeňka v případu solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Podle verdiktu neoprávněně dostali licence na základě nepravdivých revizních zpráv, přičemž získali výhodnější výkupní cenu za solární elektřinu. Za přípravu závažného podvodu dostali oba nepodmíněné tresty šest let a devět měsíců vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám