Hlavní obsah

Vizitka vzorného řidiče autobusákovi nepomohla, za smrtelnou nehodu mu zpřísnili trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Letos v říjnu odešel Pavel Tregler (49) od plzeňského okresního soudu jen s podmínkou za smrtelnou nehodu, kterou jako řidič autobusu způsobil svou nepozorností. Soudkyně mu tehdy neuložila žalobkyní navrhovaný zákaz řízení s ohledem na jeho dosavadní vzorné chování na silnici. Krajský soud ale ve čtvrtek v odvolacím řízení původní rozsudek zrušil a Treglerovi trest zpřísnil o roční zákaz řízení.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Autobus byl po nárazu do odstaveného kamionu téměř celý zdemolovaný.

Článek

„Zdůvodnil to tím, že fatální následek nehody nemůže vynahradit jeho dosavadní řidičskou bezúhonnost,“ uvedla státní zástupkyně.

Nehoda se stala loni v srpnu na dálničním přivaděči u Plzně. Tregler přehlédl odstavený kamion a v plné rychlosti do něj narazil.

Ze tří cestujících na místě zemřela mladá žena, zbylí dva pasažéři a dvoučlenná posádka náklaďáku skončili zranění v nemocnici. Soud ho uznal vinným za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví a udělil mu podmíněný trest.

Vzorný autobusák dostal za tragickou nehodu podmínku

Krimi

„U zaměstnavatele jsem se nechal přeložit na dílnu, přestože půjdu s platem o třetinu dolů. Jako profesionální řidič se už za volant nevrátím,“ řekl před soudem obžalovaný muž, který za kariéru profesionálního řidiče najel téměř dva miliony kilometrů bez nehody.

Tehdy v autobuse vezl tři agenturní pracovníky z Plzně do továrny v Boru u Tachova. Mezi benzinovou stanicí a exitem na Sulkov narazil do zadní části kamionu, který kvůli poruše stál u krajnice a částečně zasahoval do pravého jízdního pruhu.

„Řádně nesledoval provoz a včas nereagoval na odstavený nákladní vůz, který byl označený výstražným trojúhelníkem a měl zapnuté varovné blinkry,“ uvedla státní zástupkyně.

Podle znalce musel řidič autobusu vidět odstavený kamion minimálně na vzdálenost 200 metrů. Pokud by byl autobus plný lidí, hovořil znalec doslova o možných jatkách. Pravá polovina autobusu byla totiž po nárazu zcela zdemolovaná.

Na Českobudějovicku se převrátil autobus plný vojáků

Krimi

Co stálo za výpadkem koncentrace, Tregler u soudu neřekl. Pouze uznal svoji vinu.

„Je mi to hrozně líto, co se stalo. Mám to stále před očima. Nad vodou mě držela moje rodina. Pozůstalým jsem se písemně omluvil,“ soukal ze sebe muž, který si z nehody odnesl jen drobné šrámy.

Treglerovi hrozilo až šest let vězení.

„Rozhodli jsme o uložení podmíněného trestu. Pravda je, že obžalovaný svou chvilkovou nepozorností způsobil neodčinitelný následek v podobě smrti mladé ženy a těžkého zranění její sestry,“ uvedla při odůvodnění rozsudku okresní soudkyně Iveta Zítková.

„Na druhou stranu před námi stojí slušný člověk i řidič, který se nikdy nedostal do křížku se zákonem,” dodal Zítková.

Na Brněnsku se srazilo auto s autobusem, šest zraněných

Krimi

Poukázala zejména na Treglerovo chování jako řidiče.

„Není to rozhodně žádný pirát silnic. Kromě toho, že najel skoro dva miliony kilometrů bez nehody, má v kartě řidiče jen šest záznamů, a to za vyloženě drobné prohřešky, jako například mírné překročení rychlosti v obci.”

„Od svého zaměstnavatele je za sedm let hodnocen jako svědomitý a spolehlivý pracovník,“ dodala Zítková.

Při rozhodování o případném zákazu řízení soudkyně k tomu řekla, že se Tregler sám dobrovolně vzdal práce profesionálního řidiče.

„Nemá smysl ukládat mu takový trest v jeho už tak složité situaci. Navíc řidičák potřebuje pro dopravu v rodině, kdy dojíždí do zaměstnání a pak se také stará o čtyřletého syna,“ uzavřela předsedkyně senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám