Hlavní obsah

Velký přehled nehodovosti v Česku. Smrtelná nezkušenost

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každou šestou vážnou nehodu v Česku způsobí nezkušený řidič. Policie upozorňuje, že nečekaně velký podíl na dopravních nehodách mají řidiči, jejichž praxe v řízení nepřesáhla pět let. Mladí řidiči statisticky způsobují nejvíce smrtelných a závažných nehod nepřizpůsobením rychlosti na přímých úsecích a nerespektováním pokynů na křižovatkách.

Článek

Redakce Novinek připravila na základě policejních statistik unikátní podrobné mapy a grafy strukturované podle příčin a následků dopravních nehod. Následující mapa zachycuje nehody způsobené řidiči podle různé délky praxe.

Detailní interaktivní mapu se všemi vážnými nehodami najdete ZDE. Verze zachycující vývoj v čase je dostupná pod tímto odkazem ZDE. Mapa obsahuje všechny nehody nahlášené Policii ČR a filtrovat můžete podle délky praxe řidičů.

Foto: Flourish

Pro rozkliknutí interaktivní mapy klikněte na obrázek.

„Výhodou mladých řidičů je schopnost velmi rychlé reakce a dobrého vizuálního vnímání. Když vezmeme v úvahu i nezkušenost, tak tato kombinace vlastností vede k rizikovějšímu chování mladších řidičů,“ analyzuje stav nehodovosti BESIP.

Z grafu je zřejmé, že počty nehod zaviněných mladými řidiči mírně kolísají, nicméně dlouhodobě se pohybují kolem 10 tisíc za rok, což je přibližně desetina z celkového počtu nehod. Problém je u nehod závažných, kdy mají nezkušení řidiči na svědomí každého šestého mrtvého nebo těžce zraněného.

Řidiči motorových vozidel do 24 let zavinili v loňském roce 9576 dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno 84 osob. V roce 2018 to bylo 20 051 nehod a 94 usmrcených osob. Jako pozitivní hodnotí experti naopak to, že při nehodách způsobených mladými řidiči dlouhodobě klesá počet usmrcených a těžce raněných, trendy jsou v posledních pěti letech klesající (průměrný každoroční pokles je u počtu usmrcených o 10 osob).

Velký přehled nehodovosti v Česku. Jak se bourá v jednotlivých městech

Krimi

Velký přehled nehodovosti v Česku. Patříme k nejnebezpečnějším zemím Evropy

Krimi

Velký přehled nehodovosti v Česku. Proč se tolik zabíjíme na silnicích?

Krimi

Zabiják alkohol. Velká mapa nehod opilých řidičů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám