Hlavní obsah

V obci za Prahou hledali fenu a našli pohřebiště mršin u pitné vody

Právo, Jindřich Ginter

Ve středočeské obci Holubice hledají už od konce července Dagmar Zabloudilová s manželem a desítkou přátel ztracenou čtyřletou fenu zlatého retrívra jménem Joy. Ta se při venčení zaběhla do zdejších polí, poté byla několikrát spatřena místními a pak se po ní slehla zem. Místo ní ale našli po týdnech pátrání něco hrozivého: pohřebiště mršin.

Kosti zvířat v Holubicích-KozinciVideo: Dagmar Zabloudilová, Novinky

 
Článek

Holubice se nacházejí nedaleko městečka Libčice nad Vltavou v okrese Praha-západ. Mršiny objevili místní lidé v části obce Kozinec.

Obrázek nešokoval jen manžele Zabloudilovy a jejich přátele, ale i přivolané policisty. V kupě hnoje byly halabala naházené kosti i se zbytky tlejícího masa. Pohřebiště mršin všemožných zvířat navíc leží jen pár desítek metrů od vrtu pitné vody pro obec.

Kosti a mršiny v Kozinci

Podle prvotního ohledání to vypadá, že tu na poli skončila uhynulá, zejména hospodářská zvířata, která měla putovat do kafilerie.

Pozemek patří místnímu farmáři. Podle předběžného šetření prý o mršinách nevěděl.

Policie a inspekce životního prostředí

Věc začala šetřit policie pro podezření na obecné ohrožení. Právo na mršiny u zdroje vody v Holubicích-Kozinci upozornilo Českou inspekci životního prostředí, která se podnětem bude rovněž zabývat.

Vyjádření starostky k mršinám se zatím nepodařilo získat.

Kosti a mršiny poblíž zdroje pitné vody

Někteří místní obyvatelé potvrzují, že v poslední době začala být pitná voda více cítit chlórem.

„Na mršiny nás upozornila místní občanka, která v místě cítila silný zápach a ví, že někde tady hledáme Joy. Zvířecí kosti byly vidět na první pohled, a pak stačilo jen přejet hráběmi a vyvalily se na nás hnijící zbytky. Taková hromada, bože, a vidíte, hned tady je zdroj pitné vody,“ ukazuje Zabloudilová.

Pohřebiště mršin je jen pár stovek metrů od chovatelské stanice Kozinec 53 manželů Linhartových, a tak první podezření padlo na ně. Ti ho však důrazně odmítají.

„Byla u nás policie a nic špatného nenašla,“ uvedla paní Linhartová na přímý dotaz Práva s tím, že nemají nic společného ani s tlejícími mršinami, ani se ztraceným psem.

Rušno kolem čísla 53

O stanici Linhartových bylo slyšet před dvěma lety, kdy do ní vpadli aktivisté a točili na video záběry tamních kotců. Pan Linhart se dostal do fyzické potyčky. „Namlátili mu, chudák, normálně ho přepadli, a tak je holt teď ostrej, to se mu nedivte,“ uvedla sousedka z vedlejší řadovky.

Za Linhartovými ale bezprostřední sousedé stojí, stejně jako starostka obce Eva Ježková, která tvrdí, že s chovnou stanicí problémy nejsou.

Kosti a mršiny zahrabané v hnoji

Veterinární správa byla ve stanici v Kozinci na několika ohlášených kontrolách a nic protizákonného nenašla. „V letech 2015–2018 provedla krajská veterinární správa v tomto chovu devět kontrol, při kterých nebyly shledány žádné známky týrání nebo zanedbání zvířat. Psi se nacházeli v dobrém výživovém stavu, podmínky chovu byly uspokojivé a chovatel měl na psy platná očkování proti vzteklině,” napsal Právu mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

V krátké době by se však mohla uskutečnit kontrola další. „Krajská veterinární správa (KVS) je v současné době v kontaktu s policií, která v chovu provedla aktuálně dvě kontroly. KVS se na kontrolu v tomto chovu v krátké době také chystá,“ dodal Vorlíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám