Hlavní obsah

Útok fanoušků soudy nepotrestaly, chování mladíků bude řešit úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Justice po téměř třech letech od podání obžaloby uzavřela případ mladých fanoušků olomouckého fotbalového klubu, kteří čelili obvinění z napadení muže tmavé pleti v pražské tramvaji. Městský soud v Praze minulý týden pravomocně potvrdil rozhodnutí obvodního soudu, jenž incident po čtvrtém projednání věci poslal do přestupkového řízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku Štěpán Černín a v pozadí Tomáš Satora

Článek

Štěpán Černín, Tomáš Satora a Josef Richard Uhlík podle obžaloby napadli v listopadu 2017 poblíž tramvajové zastávky Bohemians v pražských Vršovicích 36letého muže tmavé pleti. Nejprve ho měli napadat slovně a pokřikovat na něj, že je „špinavý negr, nemá tu co dělat, má se vrátit do Afriky, židi a negři patří do plynu a že fašismus je dobrá věc“.

Potom po muži údajně hodili pár citronů, které mu nakonec vymačkali na hlavu. Když se muž pokusil bránit, začala ho podle spisu skupinka kopat.

Fotbaloví fanoušci v pražské tramvaji napadli Afričana, policie je chytila na zápasu

Krimi

Trojice mladíků svou vinu od počátku odmítala. Připustili pouze, že v tramvaji jeli, tvrdili ale, že s útokem neměli nic společného. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 je kvůli nedostatku důkazů třikrát osvobodila, odvolací soud jí však kauzu pokaždé vrátil k dalšímu projednání.

Napočtvrté věc loni v prosinci předala do přestupkového řízení. Městský úřad pro Prahu 10 se podle tohoto rozhodnutí nemá zabývat samotným napadením, ale tím, že mladíci spolu s dalšími lidmi v tramvaji skandovali hesla, zpívali fotbalové chorály a rušili další cestující.

Olomoučtí fanoušci odmítli u soudu napadení muže tmavé pleti v tramvaji

Krimi

Za ublížení na zdraví, výtržnictví, hanobení rasy a národa a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka hrozilo trojici až osm let vězení, státní zástupkyně navrhovala dva roky až pět let nepodmíněně.

Reklama

Výběr článků

Načítám