Hlavní obsah

Fotbaloví fanoušci v pražské tramvaji napadli Afričana, policie je chytila na zápasu

Praha

Pražští policisté vyšetřují napadení 36letého Afričana skupinkou olomouckých fotbalových fanoušků. Ti ho měli napadnout v sobotu nejprve slovně a pak i fyzicky v tramvaji v centru Prahy. Muž skončil v nemocnici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O případu informoval server Aktuálně.cz, který přinesl svědectví poškozeného. Fanoušci podle něj přistoupili na I. P. Pavlova do tramvaje číslo 6, ve které muž seděl.

Nejprve ho prý uráželi slovně, házeli po něm citrony a poté ho napadli pěstmi, strhli ho ze sedačky a kopali do něj. Vystoupili u stadiónu fotbalových Bohemians, kde se konal zápas Boheminas 1905 a SK Sigma Olomouc.

Nikdo nepomohl

Napadený muž si stěžuje na to, že mu v tramvaji nikdo nepomohl. Po incidentu musel použít tlačítko nouzového zastavení a požádat řidičku tramvaje, aby zavolala záchranáře a policisty. Policisté ho po ošetření v nemocnici převezli na místní oddělení, kde mu ukázali záznamy fanoušků z tribuny ze zápasu, který se právě konal.

„Asi sedm z nich jsem poznal a policisté je zadrželi ještě v průběhu zápasu,“ řekl muž serveru. Dodal, že ho v tramvaji odmítla i většina lidí, které požádal o svědectví.

Incident ústy svého mluvčího Jana Daňka potvrdila Novinkám policie. „Všichni zadržení muži skončili na policejním oddělení a kriminalisté na případu nyní pracují pro podezření ze spáchání trestných činů hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, výtržnictví a ublížení na zdraví. V této fázi trestního řízení není možné poskytnout k případu žádné bližší informace,“ uvedl Daněk.

Sobotka napadení odsoudil

Napadení odsoudil premiér Bohuslav Sobotka, událost označil za ostudnou a nepřijatelnou. Na svém twitterovém účtu dodal, že věří v její řádné prošetření.

„Zásadně odsuzuji jakékoli projevy rasismu. Něco takového je ostudné a naprosto nepřijatelné. Věřím, že incident bude řádně prošetřen a útočníci adekvátně potrestáni,” napsal Sobotka v příspěvku na Twitteru, ve kterém rovněž sdílel zprávu o sobotní události.

Podobně se vyjádřil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). "Šokující, nepřijatelné," napsal ministr k incidentu. Také on doufá v dobré a rychlé vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám