Hlavní obsah

Únava a nechuť, zhodnotil kárný senát práci soudce Kydalky a snížil mu plat

– Brno
Právo, Petr Kozelka

O deset procent menší plat bude následující rok pobírat soudce pražského městského soudu Kamil Kydalka. Podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) se totiž v deseti případech dopustil průtahů. Soudce Kydalka stál před kárným senátem v poslední době už potřetí, dvakrát jej do problémů přivedlo to, že si podle NSS příliš pouštěl ústa na špacír.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kamil Kydalka

Článek

Předseda městského soudu Libor Vávra svého podřízeného pohnal před kárný senát kvůli průtahům v 17 případech, senát NSS v čele s Karlem Šimkou nakonec soudce potrestal za desítku prodlev.

„V posledních letech nevykonával svou funkci tak, jak zákon požaduje. Jeho problémy mají objektivní charakter, a sice dlouhodobě špatný zdravotní stav, byl v dlouhodobé zdravotní neschopnosti, a podle všeho stále je. Ale viděli jsme tam i nechuť, únavu i záblesky rezignace,“ popsal Šimka.

Pražský soudce Kydalka dostal za slova o zaplacené Klausově amnestii důtku

Domácí

„Soudce není žádný běžný zaměstnanec a má vyšší odpovědnost. I když je nemocný a má obtíže, má se snažit, aby ty věci, které má svěřeny, nějak pokračovaly, byť i zpomaleně,“ prohlásil Šimka.

Jedním dechem ale kárný senát upozornil, že problémy soudce Kydalky měly být jeho nadřízeným řešeny dříve.

Předseda městského soudu Libor Vávra k postihu soudce KydalkyVideo: Petr Kozelka, Právo

Spravedlivý soudce

„Nebylo to řešeno vedením soudu včas a musí se to do budoucna řešit. Některé věci jsou roky nerozhodnuty, přitom přiměřenost času, v kterém bude rozhodnuto, je klíčová. Kolega má obrovské zásluhy o justici, v minulosti byl symbolem spravedlivého soudce. Hledali jsme proto přiměřený finanční postih. Mrzela nás ale malá míra sebereflexe,“ upozornil Šimka.

Poznamenal, že pokud je však někdo opravdu dlouhodobě vážně nemocný, může to vést k tomu, že ztratí způsobilost vykonávat svoji funkci.

Kydalka už v minulosti čelil dvěma kárným řízením. Za výroky o okolnostech amnestijního rozhodnutí bývalého prezidenta Václava Klause mu kárný senát uložil důtku. V roce 2015 ho uznal vinným kvůli tomu, jak vstoupil do debat kolem komunálních voleb v jedné obci u Prahy. Kydalka tehdy vnímal rozhodnutí kárného senátu jako omezení své svobody projevu a neúspěšně se obrátil na Ústavní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám