Hlavní obsah

Turisté stoupali na Sněžku půlmetrovými závějemi v teniskách a teplácích, málem umrzli

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice mladých lidí v sobotu večer málem zmrzla v horní části Obřího dolu v Krkonoších, trojice dalších turistů zabloudila na Kozích hřbetech. Nezahynuli jenom díky rychlému zásahu záchranářů. Podle horské služby byli turisté v zasněženém horském terénu mizerně obutí a oblečení, nebo bez patřičné výstroje.

Foto: HS Krkonoše

Turisté málem zmrzli v Obřím dole a na Kozích hřbetech.

Článek

Chlapec s dívkou vyrazili pozdě odpoledne z Pece pod Sněžkou s úmyslem zdolat v teniskách a lehkých teplácích vrchol 1603 metry vysoké střechy Čech. Turisté bez vhodné výstroje i výzbroje vystoupali za čtrnáctistupňového mrazu ve skoro půlmetrových závějích do výšky dvanáct set metrů.

Kousek pod polskou Slezskou boudou, v místě zvaném Špičatý kámen, padli únavou. „Byli špatně obutí i oblečení, neměli suché náhradní věci ani čelovku nebo baterku. Šli cestou pro skialpinisty, nikoliv pro pěší,“ přiblížil riskantní výlet náčelník Horské služby (HS) Krkonoše Pavel Jirsa.

Dvojice na cestě k vrcholu naštěstí neuvolnila lavinu hrozící při druhém stupni lavinového nebezpečí v koruně svahu. „Cestou bezděčně přetnuli lavinový svah,“ upřesnil Jirsa.

Dvojici v teplácích a teniskách zachraňovali v Beskydech ze závějí

Krimi

Vysílený a promrzlý pár kontaktoval v sedm hodin večer prostřednictvím mobilního telefonu policii a HS s naléhavou prosbou o pomoc. Nebyli však schopni označit místo, kde se nacházejí. „Neměli v mobilu instalovanou aplikaci Záchranka. Naštěstí se zastavili u Špičatého kamene, který desetiletí slouží jako orientační bod,“ doplnil Jirsa.

Pátrací akce se zúčastnily dva záchranářské týmy, jež na skialpech postupovaly směrem od Luční boudy a zdola Obřím dolem. Na kost promrzlé a vyčerpané výletníky museli záchranáři svést dolů těžkým terénem pomocí speciálních pomůcek.

Foto: HS Krkonoše

Turisté vyrazili do Krkonoš bez vhodné výstroje.

„Když jsme je našli, byli silně podchlazení a zcela vyčerpaní. Zmrzlo jim i pití, které měli s sebou. Poskytli jsme jim tepelný komfort, náhradní oblečení, nápoj a energetické bonbony,“ popsal konec zásahu Wolfgang Berger z pecké základny HS.

Lidí, kteří za nouzového stavu vyrážejí do horského terénu bez znalostí, jak se chovat v extrémních podmínkách, podle Jirsy přibývá. Nešlo totiž v sobotu o jedinou záchrannou akci. Málem tragicky skončil i výlet trojice Pražanů. Skupina vyrazila od Bílého Labe nad Špindlerovým Mlýnem na Luční boudu.

Muž se pokoušel sjet černou sjezdovku na pekáči, skončil s poraněnou páteří

Krimi

Cestou muži za soumraku zabloudili a zůstali uvězněni ve skoro půldruhého metru vysokých závějích, zhruba dva kilometry od cílové Luční boudy, odkud po výzvě linky 112 vyrazila pomoc.

„Našel jsem je dvacet minut po osmnácté hodině zapadlé po pás ve sněhu. Nevěděli, kde jsou. Polohu jejich mobilů jsme znali, ale nebylo vidět pomalu na krok. Naváděli mne prostřednictvím naší rádiové sítě z Luční boudy,“ popsal Stanislav Beneš ze Záchranné služby Vrcholky hor, který ztracené skupině vyrazil na pomoc rolbou. Trojici poskytli na Luční boudě nezbytný azyl.

Případ jenom umocňuje nesmyslnost zavřených hřebenových bud stejně jako běžných restaurací. „Kdybychom tady zrovna nebyli, tak jsou mrtví,“ podotkl Beneš.

Foto: HS Krkonoše

Záchranná akce v Krkonoších

HS po uzavření skiareálů počítá s větším počtem zásahů v terénu. Uzavřené sjezdovky přesouvají turistické aktivity široké veřejnosti na horské hřebeny, kde nyní leckdy proudí davy srovnatelné s pražským Václavským náměstím. „Zásahů v terénu je víc než loni touto dobou,“ potvrdil Jirsa.

Řada turistů vyráží na zimní túry bez zkušeností a vhodné výstroje, pomalu jako na procházku po městském parku. „Počítáme s tím a jsme na to technicky i personálně připravení. Nemělo by se stávat, aby některý ze zraněných turistů čekal zbytečně dlouho v mrazu na záchranu jenom proto, že bychom zrovna zasahovali jinde. Bude nutné zajistit dostatečný počet lidí ve službách,“ ujistil náčelník HS ČR René Mašín.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám