Hlavní obsah

V Krkonoších napadl nový sníh, nebezpečí lavin je vyšší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská služba v Krkonoších zvýšila v souvislosti s novou sněhovou nadílkou stupeň lavinového nebezpečí na druhý z pětibodové škály. Na horách připadlo za posledních 24 hodin kolem 15 centimetrů nového sněhu. Na hřebenech ho tak leží mezi 35 a 70 centimetry.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Sníh na Benecku (ilustrační foto)

Článek

„Sníh napadl na tvrdou krustu za působení silného větru. Na závětrných svazích a žlabech je ho uloženo větší množství. Zde se mohou tvořit desky z navátého sněhu,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Robert Dlouhý.

Uvolnění laviny je podle něj možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu. Případná lavina by se měla většinou zastavit ještě na svahu.

Časosběrné video zachytilo sněhové inferno

Koktejl

Nebezpečí jen na hřebenech

Na hřebenové Luční boudě leží 63 centimetrů sněhu. Dnes byla na Luční boudě silná mlha a teplota klesla k minus sedmi stupňům Celsia.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v nynější zimní sezoně poprvé vyhlášeno 16. prosince. S výjimkou jednoho týdne v první polovině ledna dosud platil stále první lavinový stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním lavina v Krkonoších zabila na konci prosince 2008 šestatřicetiletou skialpinistku, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám