Hlavní obsah

Syna roky izolovala od světa, dostala podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Od svých jedenácti let žil jen s matkou v chatce na samotě u Tachova. Nechodil do školy, nemohl si hrát se svými vrstevníky a jeho jediný kontakt s okolním světem bylo pár minut v obchodě, kam matku doprovázel na nákup. Po několika letech naprosté izolace soud loni v prosinci poslal chlapce, kterému v té době táhlo na sedmnáctý rok, do dětského domova.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

A nyní došlo i na trest pro jeho matku. Za ohrožení výchovy dítěte dostala 50letá žena šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok a půl. Podle rozsudku vědomě porušila povinnosti zodpovědného rodiče.

„Coby zákonný zástupce zanedbávala u nezletilého syna školní vzdělávání, když nedodržovala pravidla individuálního učebního plánu pro domácí výuku. Neřešila ani jeho zdravotní stav,“ uvedl státní zástupce Ondřej Wendler.

Ženu obviněnou z vraždy novorozence soud do vazby neposlal

Krimi

„I přes opakované výzvy s ním nechodila na základní lékařské prohlídky. Chlapce lékař naposledy vyšetřil v jeho 11 letech, přestože trpěl onemocněním vyžadujícím zvýšenou kontrolu,“ konstatoval Wendler.

Jen dobrý den a na shledanou

Jak dodal, obviněná žena bránila komukoliv se k synovi jen přiblížit a tím ho v podstatě izolovala od okolního světa. „Neexistovali žádní kamarádi, s cizími lidmi se potkal, pouze když s matkou nakupovali v obchodě. Znal jen dobrý den a na shledanou. To vše se negativně podepsalo na jeho vývoji,“ pokračoval státní zástupce.

Ital dal pětileté dceři na Vánoce omylem místo projímadla kokain

Zahraniční

Velmi obtížně si chlapec zvykal i v novém kolektivu dětského domova. „Zpočátku vůbec nedokázal komunikovat s ostatními. Byl zvyklý jen na matku, a najednou se ocitl ve skupině. Nevěděl, jak fungovat,“ popisoval žalobce situaci po nástupu do dětského domova.

„Neznal společenské hry, nic mu neříkal ani sport. Měl také mezery ve znalostech. Uměl sice číst a psát, ale odborné předměty, jako fyzika nebo chemie, mu nic neříkaly. Zajímal se jen o historii,“ uvedl žalobce.

„To, že ho berou od matky do jiného prostředí, vnímal hoch zpočátku jako křivdu. Postupně se ale začlenil do normálního života. Nedávno jsem ho osobně viděl u civilního soudního řízení a působil spokojeně. Také psychologové hovoří o velice příznivé prognóze,“ pokračoval Wendler.

Matka nepředávala dceru, dostala podmínku

Krimi

Žalobce odvolání zváží

S výší trestu pro matku ale státní zástupce příliš spokojen nebyl. Navrhoval totiž přísnější postih. „Odvolání ještě zvážím. Soudkyně při odůvodnění rozsudku argumentovala tím, že obžalovaná je dostatečně potrestaná odebráním syna a není potřeba ji zavírat do vězení. Zmínila také to, že klukovi bude příští rok 18 let a může si o svém osudu už rozhodovat sám,“ uzavřel žalobce.

Sama obžalovaná u soudu tvrdila, že s výsledky individuální výuky byla škola spokojena. Za problém nepovažovala ani absenci u lékařských prohlídek.

„Doktor mi řekl, že k němu nemusíme chodit, když syn nemá akutní potíže,“ hájila se matka. Podle znalců žena není schopna vychovávat děti. „Je značně podezíravá a kritická vůči okolí, ale naprosto nekritická vůči sobě a svému chování,“ napsali odborníci do posudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám