Hlavní obsah

Supersporťák sešrotoval o strom a těžce zranil spolujezdce. Dostal podmínku

Klatovy
Aktualizováno

Měla to být jen seznamovací projížďka, ale hned ve třetí zatáčce skončil supersporťák s pěti sty koni ve stromě. Jeho řidiče Radka Müllera (49) potrestal ve čtvrtek klatovský okresní soud za těžké ublížení na zdraví podmínkou. Při nehodě z předloňského dubna se těžce zranil jeho spolujezdec Karel H. (37), který vedle zlomeniny páteře, lebky a dalších kostí přišel nenávratně o zrak na pravém oku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Radek Müller ve čtvrtek u soudu

Článek

Soud uložil Müllerovi trest šest měsíců se zkušební dobou na 16 měsíců. Na stejnou dobu také nesmí sednout za volant.

„Nehoda vznikla vinou nesprávného stylu jízdy. Řidič nedbal na specifickou povahu vozidla,” řekl ve čtvrtek soudce Jan Kasal. Podle Kasala má spolujezdec na vzniku svých zranění podíl, protože nebyl připoutaný. I proto jej s nárokem na náhradu škody odkázal do civilního řízení.

„Řidič nepřizpůsobil způsob jízdy specifické povaze supersportovního vozidla, které vyžaduje velmi zkušeného řidiče se schopností závodního jezdce a cílený trénink ke komplexnímu zvládnutí jeho dynamických schopností,“ stojí v obžalobě.

Podle znalce byl příčinou nehody příliš rychlý výjezd ze zatáčky.

„Při vyšší akceleraci došlo ke smyku zadní nápravy a následné ztrátě stability vozidla, kterou již řidič nebyl schopen korigovat,“ napsal znalec do posudku.

Řidič, který na Klatovsku sešrotoval luxusní sporťák o strom, před lety figuroval v případu únosu

Krimi

Oba muži po nehodě skončili v nemocnici. Müller se hájil tím, že ho po projetí zatáčky něco kouslo nebo štíplo do ruky, na což prý zareagoval škubnutím volantu.

„Pak už si nic nepamatuju, probral jsem se až v sanitce,“ uvedl obžalovaný muž, který nebyl připoutaný bezpečnostním pásem stejně jako jeho spolujezdec.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Sešrotovaný sporťák po nehodě

Tvrdil, že vozidlo celou dobu bezpečně ovládal.

„Mám dostatečné zkušenosti na to, abych ho mohl řídit. V minulosti jsem jezdil třeba s porsche nebo ferrari,“ pokračoval Müller, který se podle svých slov živí jako hlídač s měsíčním příjmem okolo 20 tisíc korun čistého. Vozidlo neměl pojištěné.

Na Klatovsku našli zavražděného 14letého chlapce, podezřelý je otec

Krimi

„Byl to šílený fofr. První zatáčka, pak druhá a ve třetí jsme se vytřískali,“ popisoval Karel H. jízdu se super rychlým vozidlem Ultima GTR v hodnotě 4,5 milionu. Podle něj to měla být jen krátká seznamovací jízda.

„Byl jsem na tu superkáru zvědavý, tak jsme se s Radkem domluvili, že mě sveze. Po nástupu jsem se chtěl připoutat. Radek mi ale řekl, ať to nechám být, že systém bezpečnostních pásů je složitý. Tak jsem ho poslechl. Myslel jsem si, že se jen krátce svezu, a ne že pojedeme jako šílenci. Byly to hrozný fofry. Jen jsem se nadechl s tím, že buď to přijde, nebo ne. A přišlo,“ popisoval svědek okamžiky před samotnou nehodou.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Sešrotovaný sporťák po nehodě

Vzbudil se až v nemocnici. „Lékaři mi říkali, že mám obrovské štěstí, jelikož nedošlo k porušení míchy. Neviděl jsem na pravé oko. Dva týdny jsem byl zcela upoután na lůžko a další dva týdny zcela odkázán na pomoc druhých,“ pokračoval Karel H.

Mrzelo ho také, jak se Müller k němu po nehodě zachoval. Tvrdil, že mu jako kompenzaci nabídl drogy.

„Říkal, že teď nemá peníze, ale že mu nějaký známý nechal drogy, tak si je prý můžu prodat. Poslal jsem ho s tím do pr...,“ vypověděl dále Karel H. a Müllerovi v jednací síni řekl do očí, že má pro své tvrzení důkaz v podobě tajné nahrávky jejich rozhovoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám