Hlavní obsah

Student zavraždil pár seniorů kvůli vile, těla hodil do přehrady. Za mřížemi stráví 25 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý student ČVUT Tomáš Fiala (26) stráví za dvojnásobnou vraždu postaršího páru příštích pětadvacet let za mřížemi. Fiala se svým kumpánem Jiřím Nehybou chtěli podvodem získat vilu v ceně několika desítek milionů. Fiala neuspěl se svým odvoláním proti březnovému verdiktu pardubického krajského soudu. Neuspělo ani státní zastupitelství, které žádalo pro Fialu 30 let. Nehyba stráví za pokus o podvod za mřížemi pět let. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Tomáš Fiala u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Vina obžalovaného byla dostatečně prokázána. Je naprosto evidentní, že oba poškození zemřeli násilnou smrtí v nemovitosti, kterou si předtím pronajal obžalovaný,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

„Závěr nalézacího soudu, že poškozené usmrtil obžalovaný, je správný,“ dodal s odkazem na provedené důkazy.

Těmi mimo jiné bylo například i to, že Fiala po smrti páru disponoval jejich mobily a platebními kartami.

„Je třeba konstatovat, že obžalovaný se ve svých výpovědích dvakrát přiznal k tomu, že v té nemovitosti s poškozenými byl, nicméně jeho verze, jak k smrti poškozených došlo, je bizarní. Neodpovídá realitě ani provedeným důkazům,“ uzavřel Lněnička.

Pozůstalým musí Fiala také zaplatit přes 700 tisíc korun odškodného.

Státní zástupkyně, stejně jako u předchozího hlavního líčení, žádala v odvolání pro Fialu třicetiletý trest vězení.

Soud zpřísnil trest za dvojnásobnou vraždu seniorů

Krimi

Obhajoba na druhou stranu navrhovala březnový verdikt zrušit a případ vrátit k novému projednání a doplnění dokazování, zejména o revizní znalecký posudek.

„Žádný důkaz nesvědčí o tom, že by se obžalovaný Fiala dopustil trestného činu vraždy,“ prohlásil jeden z jeho obhájců.

Foto: Novinky

Tomáš Fiala

Fiala s Nehybou dostali před několika lety zálusk na vilu v pražských Dejvicích. Vila patřila starší ženě, která ji obývala se svým partnerem.

Mladíci měli plán, podle kterého by ji na základě padělané kupní smlouvy pořídili za pouhých 2,5 milionu korun, přičemž hodnota vily byla přes 20 milionů korun.

Na jaře si 2019 přítel majitelky vily, která o prodeji domu nechtěla ani slyšet, za zprostředkování prodeje řekl o provizi ve výši půl milionu eur (zhruba 13,5 milionu korun) s tím, že vila měla být přepsaná na mužovu firmu, kterou od něj mladíci odkoupili.

Fiala si pak s párem dal schůzku poblíž Ledče nad Sázavou, v den předem pronajaté chatce. Tam, aby podvod zakryl, oba seniory zavraždil a jejich těla hodil do vodní nádrže Švihov.

Těla obětí byla z nádrže vytažena až po čtyřech měsících ve značném stadiu rozkladu, které znemožnilo s jistotou určit způsob smrti zavražděných. Vyšetřovatelé zjistili, že muž měl rozmlácenou hlavu a žena se patrně utopila.

Mladík dostal 23 let za dvojnásobnou vraždu, těla hodil do vodní nádrže

Krimi

Fiala nejprve tvrdil, že se pár na schůzce pohádal a ženu zabil její partner. Muž pak měl zaútočit i na Fialu, ten ho ale údajně zabil v sebeobraně.

Před koncem hlavního líčení nicméně Fiala obrátil v podstatě o 180 stupňů a výpověď změnil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Nehyba u soudu

Podle nové verze Fiala během hádky páru z chaty odjel, pak se ale musel vrátit pro tašku s osobními věcmi. Když se blížil, uviděl, jak dva muži vynášejí z domu tělo a přistavují vůz ke vchodu.

Protože ho zahlédli a zakřičeli na něj několik výhrůžek, prý urychleně odjel. Ani jedné z verzí soudy neuvěřily.

Nehyba, který byl v době vražd v zahraničí, dostal od pražského městského soudu za pokus o podvod pětiletý trest.

Fiala vyfasoval nejprve 23 let za mřížemi, pražský vrchní soud ale verdikt zrušil a vrátil případ k novému projednání, tentokrát do Hradce Králové, resp. tamní pobočce pardubického krajského soudu. Ten Fialovi letos v březnu trest zpřísnil na pětadvacet let.

Reklama

Výběr článků

Načítám