Hlavní obsah

Strážník přechovával neregistrované tlumiče ke zbraním, podle soudu je to přestupek

Právo, pab
Plzeň

K přestupkové komisi poslal v pondělí Okresní soud Plzeň-sever inspektora vnitřní kontroly plzeňské městské policie Michala Huspeka za to, že doma přechovával neregistrované tlumiče ke zbraním, které nakoupil na černém trhu. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Michal Huspek (vpravo) s advokátem

Článek

Státní zástupkyně původně 47letého muže obžalovala z přečinu nedovoleného ozbrojování, za což mu hrozily až dva roky vězení. Podle soudce Radka Vydry jsou sice tlumiče zakázaným doplňkem zbraní, ale Huspek měl zbrojní licenci, která ho opravňovala si je pořídit.

Inspektora plzeňských strážníků soudí za nedovolené ozbrojování

Krimi

„Pochybení obžalovaného soud spatřuje v tom, že tlumiče po jejich nabytí nezaevidoval do centrálního registru zbraní,“ vysvětlil soudce s tím, že jde o správní delikt, nikoliv trestný čin.

Dva dostal prý darem

Při domovní prohlídce u Huspeka našli kriminalisté před dvěma lety čtyři nelegálně vyrobené tlumiče na zbraně většího kalibru. Dva z nich si podle obžaloby nechal Huspek vyrobit na zakázku od muže z Třinecka, kterého soud předloni potrestal za nelegální výrobu zbraní a jejich doplňků. Zbylé dva dostal Huspek podle svých slov darem od neznámých mužů, kteří mu je údajně přinesli osobně do prodejny.

Huspek se hájí tím, že měl za to, že jde o atrapy, které měly sloužit pouze k dekoraci. „Nestřílel jsem z nich, takže nevím, zda byly funkční. Měl jsem je pouze proto, abych je použil na zatraktivnění zbraní, které mám vystavené ve vitrínách a které jsou určeny k prodeji. Vypadá to lépe, chlapy to víc bere a je větší šance, že si něco koupí,“ tvrdil Huspek, který má od roku 2012 licenci na nákup a prodej zbraní. Detektivové ale všechny čtyři tlumiče našli v Huspekově trezoru. „Nestihl jsem je využít. Měl jsem toho moc,“ vysvětloval strážník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám