Hlavní obsah

Starosta pražských Řeporyj Novotný nespáchal trestný čin vyzývání k vraždě, rozhodl soud

– Praha

Starosta Prahy-Řeporyj Pavel Novotný (ODS) nespáchal trestný čin podněcování vraždy poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), rozhodl obvodní soud pro Prahu 5. Mohl ale spáchat přestupek, a případ tak bude řešit pražský magistrát. Rozhodnutí není pravomocné, státní zastupitelství si podalo stížnost, napsal server iDNES.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Novotný na kongresu ODS

Článek

Novotný čelil obžalobě za to, že loni v květnu na Twitteru napsal, že by si přál, aby komunistický poslanec Ondráček za návštěvu Doněcké lidové republiky visel. Reagoval tak na příspěvek předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který o Ondráčkově cestě na okupované území zmínil, že se to „blíží vlastizradě“.

Policie obvinila starostu pražských Řeporyjí Novotného z výtržnictví

Domácí

„Soud nemá za to, že výroky (Novotného) mohly vést k závažným následkům, neboť šlo zjevně o provokativní výroky, jejichž nepřiměřený charakter by měl být, pokud jde o ochranu osoby poškozeného (Ondráčka) řešen zejména prostředky civilního a správního práva, ale nikoliv prostředky práva trestního... Jednání obviněného dle názoru soudu nenaplňuje znaky skutkové podstaty žalovaného trestného činu ani jiného trestného činu uvedeného v trestním zákoníku," uvádí se v soudním usnesení.

Z úřadu starosty Řeporyjí Novotného odvezli chemici podezřelou obálku

Krimi

Na začátku letošního roku byl Novotný podle serveru Deník N pravomocně odsouzen za vyhrožování smrtí podnikateli Markovi Vítovi. Soud mu uložil pokutu 66 600 korun. Policie se Novotného výroky začala zabývat letos v létě také kvůli výrokům na adresu někdejšího policejního prezidenta Stanislava Novotného, který jej v ruské televizi označil za blázna, neúspěšného novináře a člena „pražské kavárny“. Starosta Novotný svého jmenovce označil za šmejda a vlastizrádce.

Reklama

Výběr článků

Načítám