Hlavní obsah

Srazil a zabil seniora na tříkolce, za spoluvinu dostal podmínku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Střet s autem nepřežil v Prostějově senior jedoucí na tříkolce po přechodu pro chodce. Mladý řidič podle svých slov spoléhal na to, že důchodce zastaví na ostrůvku uprostřed silnice, senior se možná domníval, že má na přechodu přednost, v čemž se ovšem mýlil, tříkolka se totiž bere jako kolo a cyklisté musí před přechodem sesednout. Za nehodu potrestal soud řidiče podmínkou a zákazem řízení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za volantem auta seděl pětadvacetiletý řidič, jenž si trest vyslechl už u prostějovského soudu, s verdiktem 30 měsíců s podmíněným odkladem na čtyři roky, dvouletým zákazem řízení a nutností zaplatit dva miliony zdravotní pojišťovně a pozůstalým se ale nesmířil a podal odvolání. V něm odvolací Krajský soud v Brně žádal, aby byl obžaloby zproštěn, neboť viník nehody byl podle něj zemřelý senior.

Seniora s tříkolkou v Praze srazilo auto, na místě zemřel

Krimi

Senát v čele s Alešem Flídrem ale jeho argumentům nepřisvědčil. „Obžalovaný přijížděl k přechodu, kde by měl mít zvýšenou pozornost, a přestože poškozeného viděl, bylo zřejmé, že je to osoba starší osmdesáti let, tak prý spoléhal na to, že zastaví na ostrůvku uprostřed. Proč by to ale poškozený dělal? Takže dochází ke srážce a poškozený si rozbíjí lebku o čelní sklo automobilu,“ konstatoval Flídr.

Senior je spoluviník

Soudci uznali, že i důchodce na nehodě nesl nezanedbatelnou část viny. „Cyklista na trojkolce má své kolo přes přechod vést. Pokud tam vjede, je to matoucí a nezvyklý pohyb oproti chodcům. Navíc v rámci všeobecné prevence by měl mít na hlavě přílbu, kdyby ji měl, je velmi pravděpodobné, že by nedošlo ke smrtelnému následku. Za normálních okolností by usmrcení člověka na přechodu znamenalo trest vězení, s ohledem na spoluzavinění to bude jen podmínka,“ uzavřel Flídr.

Reklama

Výběr článků

Načítám