Hlavní obsah

Soud zprostil matku obžaloby z týrání malé dcery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek zprostil obžaloby 22letou ženu z jižního Plzeňska, která měla týrat svou malou dcerku. Matce hrozilo až pětileté vězení a ochranná psychiatrická léčba. Rozsudek není pravomocný.

Obžalovaná žena u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Neexistuje žádný přímý důkaz, který by svědčil o tom, že obžalovaná se dopustila jednání, které jí bylo kladeno za vinu,“ konstatoval soudce Jan Hostaš. Dodal, že neexistuje ani ucelený řetěz nepřímých důkazů. „Byť máme silné podezření, že se mohl skutek stát, lze ho vysvětlil i jinak. Proto musíme aplikovat zásadu – v pochybnostech ve prospěch obžalovaného,“ uzavřel.

Týrání se podle spisu mělo odehrávat během roku 2020. Státní zástupce Martin Rykl sdělil, že matka nejméně šestkrát své dítě dusila. Zakrývala mu rukou nebo jinak ústa a nos, což u 1,5leté holčičky mělo vyvolat stres, křečovité stavy a poruchy dýchání.

Měla záchvaty vzteklosti, řekla matka obžalovaná z týrání dcery

Krimi

Rykl dále uvedl, že jeden případ se stal přímo v plzeňské fakultní nemocnici, kde byla holčička hospitalizována. Matka dítě dusila na pokoji tak dlouho, až přestalo dýchat. „K závažnější zdravotní újmě nedošlo jen díky včasné lékařské pomoci,“ doplnil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaná žena u soudu.

Dvaadvacetiletá žena svou vinu popřela a odmítla před soudem vypovídat. Během vyšetřování se hájila tím, že její dcera měla záchvaty vzteku, při nichž přestávala i dýchat. Proto musela volat záchranku. Holčička také údajně trpěla epilepsií, nemoc ovšem žádná vyšetření nepotvrdila.

Matka dusila dcerku až do bezvědomí, tvrdí žalobce a žádá pětiletý trest

Krimi

Matka ve své výpovědi řekla, že největší záchvat holčička dostala právě v nemocnici. „Uložila jsem ji do postýlky a šla do koupelny. Když jsem se vrátila, ležela tam jako hadrová panenka. Křičela jsem a volala sestry. Ty začaly s masáží hrudníku a převezly ji na jednotku intenzivní péče. Pak mě obvinili, že jsem dceři ublížila,“ popsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám