Hlavní obsah

Měla záchvaty vzteklosti, řekla matka obžalovaná z týrání dcery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Z týrání své malé dcerky se před soudem zpovídá 22letá žena z jižního Plzeňska. Podle státního zástupce rok a půl staré dítě opakovaně dusila. V jednom případě dívka dokonce přestala dýchat a k fatálnímu následku nedošlo jen díky pohotové reakci zdravotníků.

Obžalovaná žena u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Případ začal v pondělí projednávat Krajský soud v Plzni.

„Obžalovaná měla v průběhu roku 2020 ve svém bytě a na dětské klinice Fakultní nemocnice v Plzni nejméně v šesti případech své nezletilé dceři úmyslně znemožnit dýchání tak, že ji zakrývala rukou či jiným předmětem ústa a nos. Tímto jednáním u poškozené vyvolala stres, následné křečovité stavy a poruchy dýchání,“ uvedl státní zástupce Martin Rykl.

Matka dusila dcerku až do bezvědomí, tvrdí žalobce a žádá pětiletý trest

Krimi

Dodal, že pro obžalovanou žádá trest pět let vězení a ochranné psychiatrické léčení.

Upřesnil také, že v jednom případě obžalovaná dceru na nemocničním pokoji dusila tak dlouho, že dívka vlivem špatného okysličování mozku přestala dýchat. „K závažnější zdravotní újmě nedošlo jen díky včasné lékařské pomoci,“ dodal Rykl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaná žena u soudu

Obžalovaná žena před soudem vinu popřela. Vypovídat ale odmítla. Policistům během vyšetřování řekla, že dcera měla záchvaty vzteklosti, při kterých přestávala i dýchat. „Celá se třásla, byla v křeči modrala a oči měla v sloup. Musela jsem volat záchranku,” citoval soudce výpověď obžalované z přípravného řízení.

Hájila se tím, že lékaři u dcery diagnostikovali epilepsii. To se ale podle státního zástupce nepotvrdilo. Podle obžalované měla dcera největší záchvat v nemocnici.

„Uložila jsem ji do postýlky a šla do koupelny. Když jsem se vrátila, ležela tam jako hadrová panenka. Křičela jsem a volala sestry. Ty začaly s masáží hrudníku a převezly ji na jednotku intenzivní péče. Pak mě obvinili, že jsem dceři ublížila,” řekla dále žena policistům.

Zmocněnkyně dítěte požaduje po obžalované 400 tisíc korun za duševní útrapy a bolestné.

Reklama

Výběr článků

Načítám