Hlavní obsah

Soud zpřísnil muži trest za smrtící střelbu na Benešovsku na 22 let vězení

– Praha
Novinky, kub

Trest 22 let vězení v úterý uložil 62letému Jiřímu Hypšovi v odvolacím jednání Vrchní soud v Praze. Obžalovaný původně dostal u Krajského soudu v Praze dvacet let. Muž podle obžaloby usmrtil v září 2018 v Jankovské Lhotě na Benešovsku svého známého a jeho syna vážně zranil. Důvodem činu byly finanční spory. Proti verdiktu se již nelze odvolat.

Jiří Hypša u vrchního souduVideo: Novinky

 
Článek

Podle obžaloby, která se týkala pokusu o dvojnásobnou vraždu a nedovoleného ozbrojování, Hypša čin dopředu plánoval. Oběti měl dlužit peníze. Hypša se hájil tím, že střílel v sebeobraně, když na něj muž a jeho syn útočili. Tomu ale podle soudů nelze věřit a Hypšova obhajoba je podle nich účelová, navíc ji vyvrátily důkazy a výpovědi svědků.

Odsouzený musí rovněž zaplatit odškodné pozůstalým zhruba 700 000 korun a zdravotní pojišťovně jako náhradu za léčbu zraněného přes 280 000.

Policie obvinila z vraždy údajného střelce z Jankova. Motiv byl zřejmě osobní

Krimi

Soudce Martin Zelenka uvedl, že Hypšovi uložil o dva roky více vzhledem k jeho předchozí trestné činnosti, za kterou byl v minulosti odsouzen, což ale nevedlo k jeho polepšení. „Trestní sazba je v tomto případě zvýšena s ohledem na možnost nápravy,“ uvedl soudce. Hypša strávil například zhruba sedm let ve vězení za vydírání, další trest se týkal nebezpečného vyhrožování s mačetou v ruce.

Hypšovi hrozilo 15 až 20 let vězení, Zelenka uložil trest při použití mimořádného zvýšení trestní sazby o jednu třetinu. Fakticky vzato ale dvaadvacetiletý trest odpovídá cifrou již výjimečnému trestu, který se ukládá podle trestního zákoníku v rozmezí nad dvacet let do třiceti, případně na doživotí. K formálnímu uložení výjimečného trestu, jak to navrhovala obžaloba, ale nebyly podle Zelenky důvody.

Za vražednou střelbu na Benešovsku dostal muž 20 let

Krimi

Tragédie se stala v kuchyni rodinného domu, kam přijel Hypša řešit spory o peníze v řádu desítek tisíc. Podle spisu nakonec 66letého muže střelil do hrudníku a pak ještě zaútočil na jeho tehdy 33letého syna, který telefonoval na zahradě.

Na místo činu přiběhli sousedé, které přivolal křik těžce zraněného syna. Hypša stihl utéct, později ho dopadla zásahová jednotka v jeho autě na Mělnicku. Starší muž zraněním na místě podlehl, jeho syna se podařilo zachránit díky rychlé práci chirurgů v nemocnici, kam ho přepravil vrtulník záchranné služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám