Hlavní obsah

Soud: psycholog Hradní stráže nikoho neznásilnil

– PRAHA

Skandál kolem psychologa Hradní stráže, který měl údajně znásilnit vojáka, má nečekané rozuzlení. Obvodní soud pro Prahu 1 změnil svůj vlastní verdikt a bývalý výchovný a sociální poradce Miloš Topolovský byl zproštěn obžaloby. Toto rozhodnutí soudu je pravomocné.

Foto: Věra Stojarová
Článek

Obžalovaný loni dostal podmínečný trest, ale dosáhl obnovy procesu díky změně výpovědi vojáka Vladimíra Smutného, který jakýkoli sexuální kontakt s obžalovaným nakonec popřel. Přitom státní zástupce původně vinil Topolovského ze tří znásilnění a dvou pokusů o ně, ale rozsáhlá obžaloba se postupně rozpadala, až nezbylo nic.

V únoru 2003 byl sice odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu se čtyřletým odkladem a také se měl podrobit protialkoholnímu a psychiatrickému léčení, ale Topolovský se ihned odvolal.

"Ten rozsudek padnul na základě výpovědi vojáka, kterého jsem v životě neviděl a ani u mne nikdy nebyl," rozhořčil se loni u soudu. Soudkyně nicméně vyjádřila přesvědčení, že tento klíčový svědek mluvil pravdu a jeho výpověď hodnotila jako věrohodnou, což potvrdili i znalci z oboru psychologie.

Vojáci se sedánků účastnili dobrovolně

Jinak už posuzoval soud svědectví dalších vojáků, kteří tvrdili, že je Topolovský také znásilnil. "Nevěrohodné, vyvráceno výpovědí ostatních vojáků," zopakovala několikrát soudkyně při odůvodňování verdiktu, a to také v případě vojína, který svým svědectvím vlastně dal podnět k trestnímu stíhání.

Soud rovněž v několika případech konstatoval, že vojáci se pijáckých sedánků a všeho okolo účastnili dobrovolně.

Neutěšená hradní vizitka

Hlavní body soudního jednání, výpovědi údajných obětí i znalců, probíhaly tehdy za zavřenými dveřmi. Na veřejnost se přesto dostaly informace o tom, že nedílnou součástí služby v elitní jednotce jsou alkoholové party, a že nadřízení jednají se záklaďáky stylem hraničícím se šikanou.

Soudkyně Šindelářová k tomu podotkla: "Otázku morálky v Hradní stráži soudu nepřísluší hodnotit. Pravdou ale je, že bylo prokázáno nadměrné užívání alkoholu, a to jak záklaďáky, tak vojáky z povolání."

Reklama

Související články

Pedagog Hradní stráže žádá obnovu procesu

Bývalý výchovný a sociální poradce Hradní stráže Miloš Topolovský ve čtvrtek přesvědčoval obvodní soudce z Prahy 1, aby znovu otevřeli jeho proces. Tvrdil,...

Výběr článků

Načítám