Hlavní obsah

Soud poslal do vazby posledního člena Berdychova gangu

Právo, ČTK, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po šestnácti letech dopadený člen Berdychova gangu Jaromír Prokop míří do vazby. V úterý ho tam poslal Krajský soud v Praze. Ten zároveň zrušil jeho předchozí pravomocné odsouzení a v červenci případ projedná znovu.

Jaromír Prokop u vazebního souduVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Česká justice Prokopa odsoudila v roce 2006 v nepřítomnosti na 13,5 roku. Policie ho dopadla loni v dubnu, a to v okolí amerického Seattlu. Spojené státy pak Prokopa vydaly do vlasti letos na konci května.

Nyní mohl požádat o nový soudní proces. Soud mu v tomto vyhověl, ale současně ho poslal do vazby, jelikož panovaly obavy, že by muž mohl utéct. Hlavní líčení podle předsedy senátu Jiřího Wažika začne 27. července a mohlo by trvat do 4. srpna. Prokop požádal o výslech několika tehdejších kumpánů, k soudu tak mimo jiné přijde svědčit i šéf někdejší zločinecké organizace David Berdych.

Poslední člen Berdychova gangu je v rukou české policie. Skrýval se 16 let

Krimi

Gang pojmenovaný po Berdychovi měl podle pravomocného rozsudku na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů. Uprchlý Prokop byl odsouzen za stejné činy jako Berdych. Loni se při zadržení prokázal falešným průkazem. Policejní mluvčí Kateřina Rendlová tehdy uvedla, že Prokop v USA používal desítky padělaných dokladů a vedle padělání se dopouštěl majetkové trestné činnosti.

V Peru zadrželi kvůli drogám člena Berdychova gangu

Amerika

Kauza takzvaného Berdychova gangu bývá označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí kolem Davida Berdycha si svou trestnou činností přišla údajně na více než 100 milionů korun, první zločiny podle žalobců spáchala v roce 1995.

Foto: Novinky

Jaromír Prokop u soudu

Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností skupiny bylo dosud obžalováno nebo obviněno přes 50 lidí.

Jako poslední ze skupiny zůstal ve vězení Berdych, odsouzený na 15 let za loupeže a únosy. Soud jej podmínečně propustil z vězení v červnu 2015 poté, co si odpykal více než dvě třetiny trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám